Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ετοιμάζουν νέα φορολογική επιδρομή: Τι ζητά το ΔΝΤ
Νέα φορολογική αφαίμαξη με περαιτέρω αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (Φ.Π.Α., ειδικοί φόροι κατανάλωσης), κατάργηση φοροαπαλλαγών, αναπροσαρμογή του φόρου επί των καταθέσεων από το 10% στο 20% αλλά και αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε ετήσια βάση προτείνει στην κυβέρνηση το τεχνικό κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ με το πόρισμά τους, πάνω στο οποίο όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος θα στηριχθούν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, προκρίνουν μια μεταρρύθμιση που θα μεταφέρει το βάρος από τις εισφορές που επιβάλλονται στους πολύ χαμηλούς μισθούς στην κατανάλωση μέσω της περαιτέρω αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την εφαρμογή υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ για τα προϊόντα που βρίσκονται σήμερα στον πολύ χαμηλό συντελεστή.
Επίσης το ΔΝΤ λέει στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει άμεσα σε καμία μείωση των ανώτατων συντελεστών ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Το πόρισμα για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που έχει υποβάλει το ΔΝΤ μεταξύ των άλλων προβλέπει:
Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
-Απλοποίηση φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα.
-Μετατροπή του βασικού αφορολόγητου σε μη επιστρεφόμενη μείωση φόρου.
-Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα.
-Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης ακινήτων κ.λπ. ως σταθερό ποσοστό επί του εισοδήματος από μισθώματα.
- Υιοθέτηση ενιαίας αυτοτελούς φορολογίας σε κέρδη από κεφάλαιο, δηλαδή σε εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, σε υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών και σε μισθώματα ακινήτων.
-Αύξηση αυτοτελούς φορολόγησης ομολόγων και τόκων καταθέσεων από το 10% στο 20% (στον βαθμό που το επιτρέπει η οικονομική ανάκαμψη).
Φορολογία ακίνητης περιουσίας:
- Μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
-Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.
- Κατάργηση της διακριτικής ευχέρειας του υπουργού Οικονομικών να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών να γίνεται κάθε χρόνο.
-Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.
- Μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον συντελεστή 6,5% στο 13%.
- Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.
- Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή.
- Υπαγωγή σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι πωλήσεων.
-Επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί.
ΠΗΓΗ: Ημερησία