Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Αναμονή έως 4 χρόνια για σύνταξη!
Έως και στα τέσσερα χρόνια έφθασαν οι καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων και εφάπαξ δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Το κύμα συνταξιοδοτήσεων και η έλλειψη χρημάτων από τα Ταμεία, μαζί με τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, είναι οι αιτίες των καθυστερήσεων αυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής), οι χρόνοι αναμονής για συνταξιοδότηση έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση (σε πάνω από δύο Ταμεία). Ειδικότερα:
n Στο ΙΚΑ ο χρόνος αναμονής φθάνει τους 12 έως και τους 18 μήνες (για διαδοχική ασφάλιση). Υπάρχουν, ωστόσο, σε ορισμένα καταστήματα του ιδρύματος μικρότεροι χρόνοι απονομής συντάξεων (για παράδειγμα, τέσσερις μήνες), αυτά όμως αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα των χρονοβόρων διαδικασιών.
n Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (δημόσιοι υπάλληλοι) η αναμονή κυμαίνεται 8-15 μήνες.
n Στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) ο μέσος χρόνος αναμονής για συνταξιοδότηση κινείται στους 12-15 μήνες.
n Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το οποίο καταβάλλει το εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα τέσσερα έτη.
n Στα περισσότερα επικουρικά ταμεία η αναμονή κυμαίνεται μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών.
Η κατάσταση είναι εκρηκτική, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος, για να προσθέσει: «Η έλλειψη προσωπικού και η έκρηξη των συνταξιοδοτήσεων, μαζί με την απουσία μηχανοργάνωσης, διογκώνουν το πρόβλημα της αναμονής για συνταξιοδότηση. Μάλιστα, πρόσφατα δόθηκε ένα τρίωρο συναλλαγής του κοινού με τους υπαλλήλους - εισηγητές των συνταξιοδοτικών φακέλων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν επιπλέον οι αποφάσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Τσακανίκας παρατηρεί ότι η κατάσταση είναι τραγική σημειώνοντας ότι ακόμη και αύριο αν υπήρχε η δυνατότητα να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
ΕΚΑΣ σε δόσεις. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων ρευστότητας είναι η απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να ανακοινώσει την καταβολή των αναδρομικών ποσών του ΕΚΑΣ που οφείλονται σε 37.018 συνταξιούχους, σε πέντε δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ. Αναλυτικά, η εξόφληση των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών του ΕΚΑΣ θα γίνει ως ακολούθως:
- Σε 22.468 συνταξιούχους, με τη σύνταξη μηνός Φεβρουαρίου, όταν το ποσό είναι μικρότερο ή ίσο των 500 ευρώ.
- Σε 2.936 συνταξιούχους, με τη σύνταξη μηνός Μαρτίου, όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 500 ευρώ και μικρότερο ή ίσο των 1.000 ευρώ.
- Σε 1.381 συνταξιούχους, με τη σύνταξη μηνός Απριλίου, όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ και μικρότερο ή ίσο των 1.500 ευρώ.
- Σε 3.292 συνταξιούχους, με τη σύνταξη μηνός Μαΐου, όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 1.500 και μικρότερο ή ίσο των 2.000 ευρώ.
- Σε 6.941 συνταξιούχους, ήτοι σε ποσοστό 18,75% επί του συνόλου, με τη σύνταξη μηνός Ιουνίου, όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα