Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Στις 15 Απριλίου σφραγίζει το Εθνικό Σχέδιο
Σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τα «τρέχοντα» βρίσκεται ο Γ. Παπανδέου , ενώ οι υπουργοί καλούνται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να βάλουν -και αυτοί- την υπογραφή τους για την ολοκλήρωση του «Εθνικού Σχεδίου» που θα παρουσιαστεί εν τέλει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.
Στις 15 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή, η κυβέρνηση πρέπει να έχει «απάντηση» προς παρουσίαση. Στον «πρωινό καφέ», που τελευταίως συνεδριάζει και βράδυ, συζήτησαν αν η παρουσίαση του σχεδίου (που συμπεριλαμβάνει και νέα μέτρα) πρέπει να γίνει σε δόσεις!
Αποφάσισαν ότι στις 15 Απριλίου, το σχέδιο με τη σφραγίδα του οικονομικού επιτελείου -και αφού περάσει από την «ακρόαση» των άλλων υπουργών- θα δει το «φως» της δημοσιότητας σε «γενικές γραμμές».
Σε μια από τις συναντήσεις υπό τη Ρεγγίνα Βάρτζελη και κυβερνητικούς παράγοντες, όπως οι κ.κ. Πεταλωτής, Γερουλάνος, Ραγκούσης, Πετρουλάκης, Ελενόπουλος, Πρωτόπαπας, Ευθυμίου, Αθανασάκης κ.ά., η αιφνιδιαστική παρουσία του Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την αγωνία για το δέον και το εφικτό.
Δυο-τρεις εκ των συμμετεχόντων δεν έκρυψαν την «απορία» τους για την «ταμπακέρα» για την οποία εκλήθησαν να ανταλλάξουν απόψεις χωρίς να την δουν ν' ανοίγει! Οπως σχολίαζαν ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν άνοιξε -στη συνεδρίαση- πλήρως τα χαρτιά του. Στην πραγματικότητα, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το πλάνο των περικοπών ανά υπουργείο, όπως και για τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης δημόσιας γης. Υπάρχουν όμως ανοιχτά «παράθυρα» για τη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας που βρίσκονταν και χθες σε «διερευνητική αποστολή» στην Αθήνα.
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει «πακέτο» τις αποφάσεις στις 15 Απριλίου, ενώ μετά το Πάσχα θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τις κρίσιμες «λεπτομέρειες».
Η αλήθεια είναι ότι η προθεσμία για την επικύρωση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» από τη Βουλή λήγει στις 15 Μάη - κάτι που αφορά όλες τις χώρες με τη δέσμευση τριετούς προϋπολογισμού. Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να έχει περάσει και να έχει ψηφίσει η Βουλή μέχρι τις 25 Ιουνίου όλα τα «καυτά» νομοσχέδια.
ΠΗΓΗ: Ημερησία