Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η υπερπροσφορά «καίει» την αγορά φωτοβολταϊκών
Σε αδιέξοδο δείχνει να οδηγείται η αγορά των φωτοβολταϊκών με τις χιλιάδες αιτήσεις για εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών, τη στιγμή που οι δυνατότητες απορρόφησης του ηλεκτρικού δικτύου είναι περιορισμένες, αλλά και την τεράστια δαπάνη που συνεπάγεται για το σύστημα και τελικά για τους καταναλωτές η λειτουργία τους, αφού ήδη ο ΔΕΣΜΗΕ εμφανίζει έλλειμμα κοντά στα 230 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει προέλθει από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Θεσμικό πλαίσιο
Το πρόβλημα δείχνουν να συνειδητοποιούν πια και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά, αφού ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) προτείνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με πολύ πιο αυστηρούς όρους για τη σύνδεση στο σύστημα προκειμένου να ξεκαθαριστεί «η ήρα από το σιτάρι».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο πλαίσιο του νέου κανονισμού αδειοδότησης των ΑΠΕ προσανατολίζεται στην υιοθέτηση πιο περιοριστικών όρων. Στο βάθος όμως, αυτό που όλοι φοβούνται είναι μήπως το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναγκαστεί να μειώσει τις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά, όπως ήδη έχει κάνει η Ισπανία και άλλες χώρες... καθώς «ο λογαριασμός δεν βγαίνει».
Για να ξεκαθαριστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης ο ΣΕΦ προτείνει οι υποψήφιοι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά να υποχρεωθούν να καταθέτουν εγγυητική επιστολή όταν υποβάλλουν αίτηση σύνδεσης με το σύστημα και όχι κατά τη φάση της υπογραφής της σύμβασης σύνδεσης, όπως συμβαίνει σήμερα. Προτείνει μάλιστα η ρύθμιση να ισχύσει αναδρομικά για αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, προκειμένου όσοι έχουν υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο Διαχειριστή και υποχρεούνται στην κατάθεση εγγυητικής επιστολής να το πράξουν σε μία προθεσμία, π.χ. δύο μηνών. Σε περίπτωση που περάσει η προθεσμία και δεν κατατεθεί η εγγυητική, τότε η αίτηση πρέπει να αρχειοθετείται και να μην εξετάζεται. Ταυτόχρονα, ζητά να περιοριστεί η ισχύς της προσφοράς σύνδεσης στους 6 μήνες από 4 χρόνια που προβλέπει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
Προθεσμία
Παράλληλα, η ΡΑΕ φέρεται να προσανατολίζεται σε αναδρομική εφαρμογή της προθεσμίας των 30 μηνών που έχει σήμερα ο επενδυτής για να θέσει σε λειτουργία μία νέα μονάδα AΠΕ διαφορετικά ακυρώνεται η άδεια παραγωγής που έχει λάβει, εφόσον βέβαια η καθυστέρηση οφείλεται στον ίδιο και όχι σε λόγους που σχετίζονται με γραφειοκρατικά εμπόδια, αρχαιολογικές υπηρεσίες, δικαστικές διαμάχες κ.λπ. Το μέτρο αν εφαρμοστεί εκτιμάται ότι θα βγάλει εκτός συστήματος αιτήσεις συνολικής ισχύος ως και 1.000 MW για διάφορες κατηγορίες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.). Oι αιτήσεις που εκκρεμούσαν στο τέλος 2010 εφθάναν σε ισχύ τα 17.800 MW, με τα 14.719 ΜW να αφορούν σε αιολικά πάρκα, τα 1.535 MW σε φωτοβολταϊκά και τα 925 MW σε μικρά υδροηλεκτρικά.
Νέος κανονισμός για ΑΠΕ
Nέος κανονισμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συζητήθηκε χθες την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος κανονισμός, ο οποίος πριν οριστικοποιηθεί θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα περιέχει πιο αυστηρούς όρους για τις ΑΠΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στους χρόνους σύνδεσης με το σύστημα. Παράλληλα θα απλοποιεί ορισμένες διαδικασίες και θα θέτει περιορισμούς και χρονοδιαγράμματα στον Διαχειριστή του δικτύου, όσον αφορά την προώθηση των διαδικασιών για τις νέες συνδέσεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία