Τρίτη 12 Απριλίου 2011

«Σωσίβιο» στα έσοδα με κύμα μέτρων
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί πανικός αφού μόνο για το τρέχον έτος αναζητά έκτακτα μέτρα που υπερβαίνουν τα 4,2 δισ. ευρώ. Ποσό που προκύπτει από την υπέρβαση του ελλείμματος του 2010 κατά 1,1 μονάδα του ΑΕΠ (2,5 δισ. ευρώ) και από τις αστοχίες του προϋπολογισμού. Τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα γιατί σε διαφορετική περίπτωση απειλείται η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου στήριξης όπως διαμήνυσαν χθες στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου οι επικεφαλής της τρόικας.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρέθηκαν τα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012-2015, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στις 15 Απριλίου. Συνολικά στην 5ετία η κυβέρνηση καλείται να κάνει δημοσιονομική προσαρμογή-μαμούθ άνω των 26 δισ. ευρώ.
Μέτρα για το 2011
Για να καλυφθούν φέτος οι δημοσιονομικές αστοχίες, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να βρίσκει για άλλη μια φορά διέξοδο στις ρυθμίσεις, στις περικοπές των αποδοχών στο Δημόσιο, ενώ όλα δείχνουν ότι επισπεύδεται η εφαρμογή μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:
1. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο πέλεκυς του ενιαίου μισθολογίου θα πέσει βαρύς στους προνομιούχους του Δημοσίου που έχουν συνολικές αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ λόγω των πολλών επιδομάτων και των ειδικών παροχών. Ταυτόχρονα με το σταγονόμετρο θα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τον κανόνα 1 προς 5 (μια πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις) και να τον κάνει 1 προς 7 ή ενδεχομένως και 1 προς 10.
2. Περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 με την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στα νοικοκυριά.
3. Νέες παρεμβάσεις στο χώρο των ΔΕΚΟ.
4. Προώθηση μιας νέας ευνοϊκής ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στους οφειλέτες που απειλούνται με κατασχέσεις ακινήτων, μισθών, ενοικίων εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης των χρεών τους σε πολλές μικρές δόσεις. Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν έσοδα 200 - 300 εκατ. ευρώ.
5. Ρύθμιση για τα καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου. Κάτω από τις ισχυρές πιέσεις της τρόικας η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν καταπατήσει ακίνητα του Δημοσίου να τα εξαγοράσουν έναντι συγκεκριμένου τιμήματος. Το τίμημα θα υπολογίζεται επί της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου και θα εξαρτάται από το είδος και τη χρήση της καταπατημένης εκτάσεως, καθώς και την εισοδηματική και οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Το τίμημα θα μειώνεται κατά ένα ποσοστό για κάθε χρόνο κατοχής του ακινήτου, ενώ θα μειώνεται περαιτέρω κατά περίπου 10% εφόσον ο κάτοχος έχει ανεγείρει πρώτη κατοικία στη δημόσια έκταση και κατά επιπλέον 10% εφόσον είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος.
6. Επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά από την 1η Ιουλίου 2011. Σύμφωνα με το Μνημόνιο η επιβολή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά προβλέπεται για το 2012 αλλά η «τρύπα» στα έσοδα, το φέρνει πιο νωρίς.
7. Επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο.
8. Αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας του 2012 κυρίως για τους έχοντες αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.
9. Αντληση εσόδων έως και 4 δισ. ευρώ από τις σχολάζουσες κληρονομιές και του «ορφανούς» τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέχρι το τέλος Μαίου η ειδική επιτροπή θα έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις σχολάζουσες κληρονομιές. Σήμερα μεγάλος αριθμός καταθέσεων, που προέρχονται από κληρονομιές, ουδέποτε αναζητήθηκαν και «λιμνάζουν» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.
10. Κατάργηση των 300 φόρων υπέρ τρίτων, που επιβαρύνουν τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.
Αν και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των φόρων το ΔΝΤ πιέζει για μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Ζητά επίσης την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Το πακέτο μέτρων για την περίοδο 2012-2015 θα περιλαμβάνει:
«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Μάλιστα στο Μνημόνιο νούμερο 4 γίνεται αναφορά για μείωση των φοροαπαλλαγών που κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 5 δισ. ευρώ. Η χορήγηση των περίπου 900 φοροαπαλλαγών θα γίνεται από το νέο έτος (για τα εισοδήματα του 2011) με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή, θα ληφθούν υπόψη από την εφορία τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά και η περιουσία που διαθέτει ο φορολογούμενος (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής). Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι δαπάνες όπως ιατρικά έξοδα, ενοίκια, τόκοι στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, δίδακτρα σε φροντιστήρια να περιοριστούν για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Ο υπουργός Οικονομικών έχει προσδιορίσει στα 60.000 με 70.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα, πάνω από το οποίο θα γίνουν οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές.
Μείωση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Τα όρια αυτά ανέρχονται σήμερα σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Εξετάζονται τα όρια αυτά να μειωθούν στα επίπεδα των 100.000-150.000 ευρώ για άγαμο και σε 150.000-200.000 ευρώ για κάθε έγγαμο.
Μείωση του αφορολογήτου στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο του ΦΑΠ ανέρχεται σήμερα σε 400.000 ευρώ για όλους τους ιδιοκτήτες, εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 300.000 - 350.000 ευρώ.
Πακέτο μέτρων για την περίοδο 2011-2015
1. Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με «μαχαίρι» στα επιδόματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.
2. Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εντός του έτους.
3. Επιβολή φόρου στα αναψυκτικά, χυμούς και φυσικό αέριο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
4. Ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
5. Ρύθμιση για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.
6. Αύξηση τελών κυκλοφορίας του 2012.
7. «Ψαλίδισμα» φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
8. Μείωση αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
9. Μείωση αφορολογήτου ορίου για απόκτηση πρώτη κατοικίας.
10. Κατάργηση 300 φόρων υπερ τρίτων.
11. Αντληση εσόδων έως 4 δισ. ευρώ από τις σχολάζουσες κληρονομιές και «ορφανές» τραπεζικές καταθέσεις.
12. Διεύρυνση φορολογικής βάσης ΦΠΑ με μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό 23%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία