Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Τα αιτήματα των νέων επιχειρηματιών συζητήθηκαν με την τρόικα
Η τρόικα συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ) και κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν όλα τα χρόνια και σοβαρά εμπόδια που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των νέων.
Μερικά από τα σημεία που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν:
- Κατάργηση του 1% φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου στο στάδιο ίδρυσης μίας ΕΠΕ ή ΑΕ αλλά και σε μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
- Εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου στο πρότυπο της Αγγλίας και του Καναδά, ώστε να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους τίμιους επιχειρηματίες και διαγραφή των χρεών τους, και προς το δημόσιο σε περίπτωση που δεν υπάρχει αποδεδειγμένα δόλος.
- Κατάργηση της ποινικής δίωξης και προσωποκράτησης για χρέη προς τον ΟΑΕΕ, για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, όπως ισχύει για τους δικηγόρους, τους μηχανικούς από ΑΕΙ, του δημοσιογράφους, κ.λπ. Εφαρμογή του γερμανικού ή βρετανικού μοντέλου για την ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρηματιών με προσαρμογή των ασφαλιστικών τους εισφορών ανάλογα με το εισόδημα της επιχείρησης.
- Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παντελή έλλειψη κεφαλαίων υψηλού κινδύνου για νέες καινοτόμες ιδέες στα στάδια σποράς και εκκίνησης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat. Στο σημείο αυτό παρουσιάστηκε εκτενώς ο μηχανισμός συλλογικής αξιολόγησης και χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών- iDea Framework, που αποτελεί την ποιο δημοκρατική και διαφανή λύση στο παραπάνω πρόβλημα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας, στη συνάντηση από τη μεριά της τρόικας επικεφαλής ήταν ο κ. Marc Flanagan, από το ΔΝΤ, ενώ από τους εκπροσώπους της ΟΕΣΥΝΕ, επικεφαλής ήταν ο Ευάγγ. Αχιλλόπουλος. Στην αντιπροσωπεία της τρόικας συμμετείχε και η Μαρία Ασημακοπούλου, προϊσταμένη Οικονομικής Πολιτικής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.
«Ήταν φανερό σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ότι άκουγαν για πρώτη φορά, από τον Μάιο του 2010 που υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο, για τα παραπάνω βασικά σημεία δυσλειτουργίας του ελληνικού επιχειρείν. Η τρόικα δείχνει πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των νέων καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων, όχι μόνο διότι θα αποτελέσουν την ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το κυριότερο αντίδοτο στη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία των νέων» τονίζεται στην ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία