Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Μέρκελ: Στην Ελλάδα αποτύχαμε!
Την αποτυχία τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και της ελληνικής κυβέρνησης να λάβουν μέτρα σταθεροποίησης της κρίσης χρέους παραδέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, αμφισβητώντας ανοικτά για πρώτη φορά την ορθότητα της στρατηγικής που εφαρμόστηκε στο πρόβλημα της Ελλάδας.
Σε συνέντευξή της σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, τη γαλλική Le Monde, τη γερμανική Süddeutsche Zeitung, τη βρετανική The Guardian, την ιταλική La Stampa, την ισπανική El Pais και την πολωνική Gazeta Wyborcza, η καγκελάριος της Γερμανίας παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας σε συνδυασμό με την επιβολή μέτρων λιτότητας απέτυχε στην πράξη οδηγώντας στην επιδείνωση της κρίσης εντός της Ευρωζώνης.
Δημοσιονομικό σύμφωνο
Ενώ, όμως, εξέφρασε αμφιβολίες για την ορθότητα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν ως τώρα στην Ελλάδα, η κα. Μέρκελ εμφανίστηκε αταλάντευτη ως προς το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο εντός της Ευρωζώνης που προωθεί το Βερολίνο.
«Δεν υπάρχει κανένα νόημα να δίνουμε περισσότερα χρήματα, χωρίς να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της κρίσης», δήλωσε σχετικά η καγκελάριος της Γερμανίας
Παράλληλα, απέκλεισε για άλλη μια φορά τα ευρωομόλογα, αφήνοντας όμως «ανοιχτό παράθυρο» για την έκδοσή τους στο μέλλον, όταν φανούν τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζει η Ευρώπη.
Γερμανοί τεμπέληδες
Αναφερόμενη στο μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρώπη, η Μέρκελ υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί η Γερμανία, αλλά τουναντίον οι αδύναμες οικονομίες της περιφέρειας θα πρέπει να προσπαθήσουν να βελτιωθούν.
Μάλιστα, επιχείρησε να αποκηρύξει τα παλαιότερα στερεότυπα περί «τεμπέλικου Νότου» και «εργατικού Βορρά», καθώς όπως ανέφερε «υπάρχουν και Γερμανοί τεμπέληδες».
ΠΗΓΗ: Ημερησία