Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

ΑΤΕ: Ρύθμιση για αγροτικά και «κόκκινα» δάνεια

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετείται η πώληση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς σήμερα ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κληθεί να ενημερώσουν την Επιτροπή Οικονομικών ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης. Παράλληλα, το θέμα θα τεθεί σε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνόδου, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Εν τω μεταξύ, χθες στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας που απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, δήλωσε ότι παρά την αρχική άποψη ορισμένων εκπροσώπων της τρόικας για οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τράπεζας, τελικά, για λόγους κόστους και συστημικής ευστάθειας, η κυβέρνηση κατέληξε στη σημερινή λύση.
Το δίλημμα που τέθηκε κατά τον ίδιο, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ήταν ή να μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εξυγίανση ΑΤΕ σε άλλο ανάδοχο πιστωτικό ίδρυμα ή να συσταθεί μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση της ΤτΕ. Στην περίπτωση της ΑΤΕ, η επιλογή της μεταβίβασης της τράπεζας προκρίθηκε από την ΤτΕ στην οποία μετέθεσε το βάρος της απόφασης ο κ. Σταϊκούρας, επειδή, όπως ανέφερε, ενείχε το μικρότερο τελικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη τα εκτιμώμενα ποσά ανάκτησης μέσω της εκκαθάρισης, τη δυνατότητα μελλοντικής κερδοφορίας και τον περιορισμό της ανάγκης για πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση.
Η λύση αυτή, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σταϊκούρα προτιμήθηκε εν κατακλείδι, «αφού δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον από άλλες, ελληνικές ή ξένες τράπεζες, δεδομένου ότι σύμφωνα με την ΕΚΤ και την ΤτΕ εκτός από την ισορροπία του συστήματος, «διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις καταθέσεις των πολιτών και τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων».
Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής δεν επιτρέπεται η ανακεφαλαιοποίηση κρατικής τράπεζας μέσω κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ και το ελληνικό δημόσιο, ως βασικός μέτοχος στη δεινή συγκυρία, αδυνατούσε να ενισχύσει την ΑΤΕ.
Με δεδομένο ότι ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας, όπως πρόσθεσε, υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα του -20% θα απαιτούνταν συνολικά 5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4 δισ. έπρεπε να δοθούν αμέσως προκειμένου ο δείκτης επάρκειας να αποκατασταθεί στο εποπτικό όριο του 8%. Αναφορικά εξάλλου με τα δάνεια που δόθηκαν με ενέχυρο αγροτική γη και συναφώς τα μη ενήμερα δάνεια που θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σύντομα ειδική νομοθετική ρύθμιση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία