Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Τα δύο «κατώφλια» για τα φοροϊσοδύναμα – Στο απυρόβλητο εισοδήματα έως 12.000€

Τα χαμηλά εισοδήματα και τα ακίνητα μικρής αξίας εάν δεν ελαφρυνθούν δεν θα θιγούν. Αυτό αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» για το υπουργείο Οικονομικών
Τα μεσαία εισοδήματα και τα ακίνητα θα σηκώσουν το κύριο βάρος των αλλαγών στο φορολογικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, η οποία, υπό την πίεση της τρόικας, ανοίγει τον βηματισμό της για την οριστικοποίηση των νέων ρυθμίσεων και για το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το εισοδηματικό και περιουσιακό «κατώφλι» για τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατεβαίνει χαμηλότερα σε σχέση με το αρχικό σενάριο, μετά την απόρριψη από την τρόικα εσόδων 2 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή για την περίοδο 2013-2016 και τις εκτιμήσεις ότι φέτος η υστέρηση στις φορολογικές εισπράξεις θα είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Αν και είναι νωρίς για τον τελικό λογαριασμό, πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι ο πήχης τοποθετείται γύρω στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα και στα 180.000 ευρώ για τα ακίνητα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου.
Στο τραπέζι πέντε ανατροπές...
Μαγιά για τη φορολογική μεταρρύθμιση το διακομματικό πόρισμα επί κυβέρνησης Παπαδήμου
Για ριζική ανατροπή του φορολογικού συστήματος με πυξίδα την αύξηση των εσόδων μέσω της ανακατανομής των βαρών, με «κόκκινη γραμμή» να μη θιγούν τα χαμηλά εισοδήματα και τα μικρής αξίας ακίνητα και αν είναι δυνατόν να ελαφρυνθούν, κάνουν λόγο οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
«Μαγιά»για τη φορολογική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει το πόρισμα για τις αλλαγές στη φορολογία που είχε συντάξει η διακομματική επιτροπή επί κυβέρνησης Παπαδήμου, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και αυξημένους συντελεστές για τα εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων, καθιέρωση νέων αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελή φορολόγηση στα εισοδήματα από ενοίκια και μείωση του συντελεστή.
Στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το κόψιμο από την τρόικα 1 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή για το 2013, καθώς και οι εκτιμήσεις για τρύπα στα έσοδα που ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, ορισμένες προτάσεις της επιτροπής για τις οποίες έχουν ετοιμαστεί και οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις αναθεωρούνται επί τα χείρω.
Η ατζέντα για το νέο φορολογικό
1 Αυξάνει το αφορολόγητο
Αλλάζουν τα κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Θα περιο­ριστούν σε τρία ή τέσσερα τα ισχύοντα κλιμάκια και θα αυξηθούν οι συντελεστές φόρου για τα εισοδήματα από 12.000 μέχρι και 60.000 ευρώ, ενώ θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής στο 40% από 45% που ισχύει σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 100.000 ευρώ. Η νέα φορολογική κλίμακα εξετάζεται να περιλαμβάνει υψηλότερο αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ή 2.000 ευρώ, στα 6.000 ή 7.000 ευρώ αλλά μόνο για όσους δηλώνουν εισοδήματα μέχρι ένα ορισμένο ύψος, τους νέους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Παράλληλα, στη φορολογική κλίμακα θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης.
ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ
2 Ενιαίος φόρος στα ακίνητα

- Ακίνητα. Θα υπάρξει συγχώνευση του τέλους των ακινήτων, του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και των άλλων τελών σε έναν φόρο στα πρότυπα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων που επιβλήθηκε το 2008 και το 2009. Ο νέος φόρος θα έχει κλιμακωτούς συντελεστές από 0,1% μέχρι και 1%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων με αφορολόγητο όριο γύρω στα 180.000 ευρώ αξία συνολικής ακίνητης περιουσίας. Στον νέο φόρο ακινήτων θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές με υψηλή εμπορική αξία, με εξαίρεση τις αγροτικές εκτάσεις από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ταυτόχρονα θα μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
3 Στην πρέσα οι απαλλαγές
Σχεδιάζεται κλιμακωτό ψαλίδισμα και κατάργησή φοροαπαλλαγών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Το μαχαίρι θα μπαίνει από τα 1.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές ή 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα σε ποσοστά από 10% μέχρι 50%, ενώ οι φορολογούμενοι με εισόδημα πάνω από 25.000 ή 30.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία έκπτωση φόρου για δαπάνες ιατρονοσοκομειακής περίθαλψης, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα και άλλα έξοδα. Το ίδιο μοντέλο θα ισχύσει και για τα αφορολόγητα για παιδιά, καθώς και τα ειδικά αφορολόγητα που απολαμβάνουν σήμερα ορισμένες κατηγορίες πολιτών (εργαζόμενοι σε απομακρυσμένες περιοχές, ευπαθείς ομάδες κ.ά.). Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και σενάριο που προβλέπει την πλήρη κατάργηση των απαλλαγών για όλους τους φορολογουμένους, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους και την αντικατάστασή τους με άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις μόνο για όσους βρίσκονται στο όριο της φτώχειας που είναι 7.500 ευρώ για ένα άτομο και 15.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες.
4 Αντικειμενικά κριτήρια
Ο υπο­λογισμός του φορολογητέου εισοδήματος των μικρομεσαίων και των ελευθέρων επαγγελματιών θα γίνεται με πλέγμα κριτηρίων και τεκμηρίων, μεταξύ των οποίων θα είναι το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, η αντικειμενική αξία της έδρας ή του καταστήματος ή το ενοίκιο που καταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται κ.ά. Το φορολογητέο εισόδημα που θα προκύπτει από την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων θα μπορεί να το αμφισβητήσει ο φορολογούμενος εφόσον προσκομίσει απτά στοιχεία και παραστατικά που θα αποδεικνύουν την ορθότητα των ισχυρισμών του. Για όσους αποδέχονται την ταρίφα της εφορίας η υπόθεσή τους θα κλείνει αυτόματα και θα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε αναδρομικό έλεγχο περαίωσης.
5 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
15% από 20% ο συντελεστής

Το οικονομικό επιτελείο προωθεί μείωση του φορολογικού συντελεστή και εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ανεξάρτητα από τη μορφή της επιχείρησης για να εκλείψει η προνομιακή μεταχείριση σε διαφορετικά είδη επιχείρησης (ΟΕ, ΑΕ κλπ.). Μάλιστα στα συρτάρια του υπουργείου Οικο­νο­μικών υπάρχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 15% από 20% για όλες τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει καταθέσει το νομοσχέ διο στη Βουλή.
ΠΗΓΗ: Έθνος