Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία

Νέα παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στους 800.000 οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους (που φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ) και να αποφύγουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 τη λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.ά.) εφόσον καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.
Τη νέα προθεσμία (η οποία είχε παρέλθει, ύστερα από συνεχείς παρατάσεις στις 16 Ιουλίου) προβλέπει νομοθετική διάταξη που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης με πρώτο στόχο να «καλύψει» μέρος της δαπάνης για τις πληρωμές των συντάξεων και των παροχών υγείας από την είσπραξη παλαιών οφειλών.

Στρεβλώσεις
«Αν και οι ρυθμίσεις οφειλών δεν αποτελούν μόνιμη λύση και παρότι δημιουργούν στρεβλώσεις, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες απαιτούν την ενεργοποίηση τέτοιων εκτάκτων μέτρων», ανακοίνωσε ο υπουργός. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τα οφέλη που ήδη έχει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις ρυθμίσεις χρεών και την τμηματική εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών: Το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες εισφορές ήταν αυξημένες κατά 10,82% σε σύγκριση με το 2011 και 24% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά το 2010. Σύμφωνα με στοιχεία της «Η», οι εισπράξεις τον Ιούλιο έφτασαν το 1 δισ. ευρώ.
Τριπλό όφελος
Η νέα ρύθμιση, παρά το γεγονός ότι αδικεί τους συνεπείς, βοηθά:
Τα Ταμεία να αυξήσουν τα έσοδά τους και να καταβάλλουν συντάξεις και παροχές.
Τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Τους οφειλέτες οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν χάσει το δικαίωμα συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων. Για όσους ζητήσουν ρύθμιση, θα αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων μέχρι 31/12/2014 (εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση μέχρι 31/12/2012 και καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές), θα γλιτώσουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και θα μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Η ρύθμιση
Με την παράταση της ρύθμισης (την οποία εισηγήθηκαν οι υπηρεσίες εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) παρέχεται η δυνατότητα καταβολής της κεφαλαιοποιημένης έως τις 30 Ιουνίου 2012 οφειλής σε δόσεις με εκπτώσεις στα πρόστιμα 100% για εξόφληση εφάπαξ ή έως και 6 δόσεις, 75% για εξόφληση σε 7 έως 10 δόσεις και 40% για περαιτέρω προσωρινό διακανονισμό.
Ειδικά για το ΙΚΑ, σύμφωνα με τη ρύθμιση, παρατείνεται ο ειδικός διακανονισμός που προβλέπει την καταβολή των τρεχουσών εισφορών και ποσοστού 20% του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου για όσους απασχολούν προσωπικό.
Οι οφειλές στα ταμεία
11 δισ. ευρώ χρωστούν 800.000 επιχειρήσεις, μεμονωμένοι εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι.
7 δισ. ευρώ από τις συνολικές οφειλές υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν.
6,5 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές στο ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ.
4 δισ. ευρώ οφείλουν στον ΟΑΕΕ 450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.
ΠΗΓΗ: Ημερησία