Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Έκλεισαν τα μέτρα, ανακοινώνονται τον Σεπτέμβριο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, για την εξειδίκευση του πακέτου μέτρων των 11.5 δισ. ευρώ. Η διαβούλευση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος, δήλωσε ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ. Πρόσθεσε, ότι η τρόικα, πιθανότατα θα επιστρέψει αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να κάνει την οριστική αξιολόγηση των μέτρων και να συντάξει την έκθεση προόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των μέτρων, είναι μειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ και προνοιακά επιδόματα, αύξηση ορίων ηλικίας στα 66 έτη και περικοπές έως και 6% ακόμα και στις χαμηλές συντάξεις.

Κύκλοι του υπουργείου δήλωσαν ότι η τρόικα είχε παραδώσει από χθες το βράδυ ένα κείμενο με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σε πολλά από τα οποία συμφώνησε το οικονομικό επιτελείο.
Το σημερινό ήταν το τελευταίο ραντεβού του πρώτου κύκλου διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν τα μέτρα θα έχουν εξειδικευτεί, προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους, που θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς τη χώρα.
Τα μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από τον πρωθυπουργό και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση στις συσκέψεις που θα έχουν τη Δευτέρα, στις 16.00 το απόγευμα και την Τρίτη στις 18.00, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις αποκρατικοποιήσεις και τις συγχωνεύσεις στο δημόσιο τομέα.
«Η χώρα δεσμεύτηκε σε ένα πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και θα εξαλείψουν οριστικά την απειλή της χρεοκοπίας. Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη», έχει δηλώσει στο Εθνος της Κυριακής ο κ. Στουρνάρας.
«Ομως, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, αφού τυχόν διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική, μπορούν να μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης, και σίγουρα βέβαια ακυρώνουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης που μας δίνει η υλοποίηση ενός αξιόπιστου πακέτου», πρόσθεσε.
«Δυστυχώς αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Το πακέτο μέτρων που προσπαθούμε να φτιάξουμε χαρακτηρίζεται κυρίως από εξορθολογισμό των δαπανών και από κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή από το καλύτερο δυνατό μείγμα, δεδομένων των περιορισμών, που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και παράλληλα να δώσουμε ελπίδα στον λαό», ανέφερε ο υπουργός.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι εάν η κυβέρνηση καταφέρει εντός των προσεχών ημερών να κλείσει εκκρεμότητες, τότε ο κ. Σαμαράς θα έχει ήδη διανύσει τη μισή απόσταση προς τον βασικό στόχο, που είναι η επιτυχία του ταξιδιού του στην Ευρώπη. Θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς θα ταξιδέψει ως πρωθυπουργός, κατ' αρχάς σε Βερολίνο και Παρίσι, αφού ως γνωστόν λόγω του προβλήματος υγείας δεν συμμετείχε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Στις 24 και 25 Αυγούστου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αντίστοιχα - τα ραντεβού «κλείδωσαν» προ ημερών και θεωρούνται εκ των προτέρων «σταθμοί» για την πορεία της κυβέρνησης συνεργασίας.
Η τρόικα δεν πρόκειται πάντως να παρουσιάσει την έκθεση νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Και η κυβέρνηση επίσης, δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει το νέο πακέτο μέτρων νωρίτερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και το Παρίσι.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο έχει προσδιορίσει τον χρόνο ανακοίνωσης των μέτρων, εκτιμώντας ότι είναι κατάλληλες οι ημέρες πριν από τη ΔΕΘ.
Το σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι επί 24ώρου επί ποδός, αφού Δευτέρα και Τρίτη θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Στη σύσκεψη της Δευτέρας στις 4 το απόγευμα θα συζητήσουν για την οριστικοποίηση των μέτρων και θα «υπογράψουν» αποφάσεις για την άμεση απεμπλοκή διαδικασιών για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι στην ίδια σύσκεψη θα τεθεί στο τραπέζι το πλάνο για «λουκέτα» σε Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τμημάτων στα διάφορα υπουργεία.
ΠΗΓΗ: Ημερησία