Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Επιπλέον τρία μηνιάτικα χάνει κάθε νοικοκυριό το 2011
Eπιπλέον τρία μηνιάτικα θα χάσει κατά μέσο όρο κάθε νοικοκυριό το 2011 λόγω των νέων μέτρων του προϋπολογισμού, που περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και τιμών, περικοπές σε αμοιβές και κοινωνικές παροχές (ασφάλιση, περίθαλψη, οικογενειακά επιδόματα κ.ά.) και απολύσεις συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα.
Το μείγμα των πρόσθετων μέτρων για το επόμενο έτος που θίγουν άμεσα τα νοικοκυριά είναι ύψους 11,980 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κατά κεφαλήν επιβάρυνση για κάθε ένα από τα περίπου 4 εκ. νοικοκυριά ανέρχεται σε 2.995 ευρώ.
Από το πακέτο της δημοσιονομικής προσαρμογής τα πλέον καυτά μέτρα είναι:
οι μειώσεις ή και η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (πολυτεκνικά επιδόματα, ισόβια σύνταξη και εφάπαξ εισοδηματική παροχή σε πολύτεκνες μητέρες) για όσους το εισόδημά τους ξεπερνά ένα ορισμένο ύψος που όμως δεν προσδιορίζεται στο κείμενο του προϋπολογισμού
το κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και αποχέτευσης λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 13% από 11% που είναι σήμερα
η εκρηκτική αύξηση κατά 40 λεπτά το λίτρο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πιθανότατα από τον επόμενο Οκτώβριο λόγω της εξομοίωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης
η αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόρου κατοχής καθώς και των φόρων και άλλων επιβαρύνσεων στις αγοραπωλησίες
το ψαλίδισμα των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση, υγεία και παιδεία
οι τσουχτερές αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς
οι δραστικές περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς, οργανισμούς και ΔΕΚΟ και οι απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων.
Επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον για ορισμένα ταμεία μέσω της αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητά τους καθώς και περικοπές στα επιδόματα των υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου.
15.000 συμβασιούχοι το πρώτο κύμα απολύσεων
Ο συνολικός λογαριασμός της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011 φθάνει τα 14,330 δισ. ευρώ από τα οποία τα 6,500 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές στις δαπάνες και τα υπόλοιπα 7,830 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις στους φόρους, στις έκτακτες εισφορές για τα ακίνητα και το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Αναλυτικότερα:
τα οικογενειακά επιδόματα θα περικοπούν συνολικά κατά 150 εκ. ευρώ σε σύνολο 800 εκ. ευρώ με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγησή τους.
Δεν πρόκειται, είπε ο υπουργός, να θιγούν οι οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για μείωση των επιδομάτων ανεργίας (σύμφωνα με το μνημόνιο το 2012 θα συνδεθούν με εισοδηματικά κριτήρια και θα περικοπούν κατά 500 εκ. ευρώ).
οι υπάλληλοι στον στενό δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων θα χάσουν άλλα 1,350 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος λόγω των μηδενικών αυξήσεων-παγώματος στις αποδοχές τους, των περικοπών επιδομάτων, δώρων, έκτακτων αποζημιώσεων και μείωσης του ύψους των συντάξεων
«κόβονται» κατά 66 εκ. ευρώ τα κονδύλια για εφημερίες γιατρών και έκτακτες αποζημιώσεις νοσηλευτικού προσωπικού και σωμάτων ασφαλείας
σε πρώτη φάση δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τουλάχιστον 15.000 συμβασιούχων του Δημοσίου με όφελος για το Δημόσιο 150 εκ. ευρώ
οι καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες στις οποίες περιλαμβάνονται και τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας σχολείων, οργανισμών κοινωνικής μέριμνας, ερευνητικών κέντρων κ.ά. συρρικνώνονται κατά 500 εκ. ευρώ.
418 εκατ. χαράτσι στα ακίνητα
Μεγάλη επιβάρυνση θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω και της αύξησης των αντικειμενικών τιμών, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα πληρώσουν επιπλέον 310 εκ. ευρώ ενώ η πρόσθετη επιβάρυνση για τους αγοραστές ακινήτων θα ανέλθει στα 108 εκ. ευρώ.
Το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει 450 εκ. ευρώ από την επιβολή του τέλους για την τακτοποίηση των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων και των αυθαίρετων κτισμάτων και άλλα 150 εκ. ευρώ από τα λεγόμενα πράσινα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων.
Ιδιαίτερα φιλόδοξος είναι ο στόχος για την είσπραξη 2,280 δισ. ευρώ το επόμενο έτος από τα μέτρα για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ειδικότερα προβλέπονται 190 εκ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα υγρά καύσιμα, 200 εκ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, 400 εκ. ευρώ από την επιτάχυνση της είσπραξης των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις και άλλα 300 εκ. ευρώ από τις εκκρεμείς ασφαλιστικές εισφορές.
3,5 δισ. ευρώ το «χτύπημα» σε υγεία, παιδεία, ταμεία και ΔΕΚΟ
Κατά σειρά προτεραιότητας «τη νύφη θα πληρώσουν» ο τομέας της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι η χρηματοδότησή τους θα μειωθεί συνολικά πάνω από 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
τα κονδύλια για την υγειονομική περίθαλψη ψαλιδίζονται κατά 2,100 δισ. ευρώ
οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για το υπουργείο Παιδείας και τη χρηματοδότηση των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων μειώνονται κατά 300 εκ. ευρώ
οι κοινωνικές παροχές και επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιους οργανισμούς και φορείς καθώς και στις ΔΕΚΟ μειώνονται συνολικά κατά 1 δισ. ευρώ
Η περικοπή στις δαπάνες για την υγεία θα γίνει και μέσω της συρρίκνωσης της κρατικής συμμετοχής στις δαπάνες νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη ενώ θα υπάρξει και πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Το σφίξιμο της στρόφιγγας προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προκαλέσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και θα δημιουργήσει προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων και στην κάλυψη του κόστους περίθαλψης των ασφαλισμένων.
Η μείωση στα κονδύλια για την παιδεία θα δημιουργήσει οικονομικό πρόβλημα στη χρηματοδότηση των σχολείων, ΤΕΙ και πανεπιστημίων καθώς και στο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Συγχωνεύσεις
Η περιστολή των επιχορηγήσεων στους δημόσιους φορείς και οργανισμούς και στις ΔΕΚΟ θα οδηγήσει σε μειώσεις αποδοχών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών και απολύσεις προσωπικού. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα τιμολόγια των παρεχόμενων υπηρεσιών όπως τα εισιτήρια με στόχο την ενίσχυση των εσόδων και την κάλυψη του κενού της κρατικής χρηματοδότησης.
1,5 δισ. νέοι φόροι σε αγαθά και υπηρεσίες
Πρόσθετα έσοδα ύψους 7,830 δισ. ευρώ που θα προέλθουν κυρίως από τις αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και των φόρων κατανάλωσης προβλέπονται στον προϋπολογισμό.
Τα μέτρα θα προκαλέσουν ανατιμήσεις στην αγορά, επιβαρύνσεις στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, στα κέρδη των επιχειρήσεων και στα ακίνητα.
2,850 δισ. τη διετία
Οι καταναλωτές θα πληρώσουν επιπλέον 2,850 δισ. ευρώ για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών λόγω των αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (υγρά καύσιμα, ποτά, τσιγάρα) και τους συντελεστές ΦΠΑ που επιβλήθηκαν φέτος καθώς και λόγω των νέων αυξήσεων στον ΦΠΑ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τσιγάρα που έρχονται εντός του 2011.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η επιβάρυνση από τις φετινές αυξήσεις στους φόρους θα ανέλθει στα 1,350 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 1,500 δισ. ευρώ θα πληρώσουν το επόμενο έτος. Μόνο η αναπροσαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% θα κοστίσει 800 εκ. ευρώ, ενώ η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο άλλα 600 εκ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η επιβάρυνση από τους δύο αυτούς φόρους για κάθε νοικοκυριό κατά μέσο όρο θα ανέλθει στα 350 ευρώ.
Επιπρόσθετα η σχεδιαζόμενη νέα αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα θα επιβαρύνει τους καπνιστές με 411 εκ. ευρώ.
Επίσης από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με την ανανέωση των αδειών τηλεπικοινωνίας και πώλησης συχνοτήτων καθώς και από την επέκταση της σύμβασης του Αεροδρομίου Αθηνών προσδοκούνται έσοδα της τάξης των 600 εκ. ευρώ.
Πάντως με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού δεν προκύπτει νέα αύξηση της φορολογίας στη βενζίνη και στα αλκοολούχα ποτά αλλά ούτε μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα.
ΠΗΓΗ: Έθνος