Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Δεν καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια
Δεν καταργείται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να εγγράφονται στα επιμελητήρια, διαβεβαιώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την ενίσχυση της διαφάνειας, της αντιπροσωπευτικότητας και της χρηστής διοίκησης όλων των επιμελητηριακών οργανισμών.
Νέο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί σύντομα, το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας, της αντιπροσωπευτικότητας και της χρηστής διοίκησης όλων των επιμελητηριακών οργανισμών, όπως προκύπτει από όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με αφορμή τις πληροφορίες σχετικά με την κατάργηση της επιχειρηματικής εισφοράς των μελών προς τα επιμελητήρια.
Στην απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης προς τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την υποχρέωση εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια επισημαίνεται ότι ο επιμελητηριακός θεσμός αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του υπουργείου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζεται ότι μετά και από σχετική διαπραγμάτευση με την Τρόικα, "δεν τίθεται κανένα ζήτημα κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια όλης της χώρας, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα καίριο χτύπημα στη βιωσιμότητα των επιμελητηρίων".
Νωρίτερα ο κ.Χατζηδάκης είχε μιλήσει, με δήλωσή του για ιδέα που έχει υποβληθεί από την τρόικα για εθελοντική συμμετοχή στα επιμελητήρια και ζητούσε να επανεξεταστεί από όλες τις πλευρές.
Σε ό,τι αφορά στα επιμελητήρια ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία πρωταγωνιστεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη, είναι η πρότασή της για μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Σχετικά με την εισφορά που καταβάλλεται στα επιμελητήρια- που είναι και ο λόγος για την προτεινόμενη εθελοντική συμμετοχή- σημειώνει ότι είναι στο 95% των περιπτώσεων μόνο 50 έως 60 ευρώ ετησίως και επιπλέον τα επιμελητήρια παρέχουν υπηρεσίες προς όλη την επιχειρηματική κοινότητα αδιακρίτως.
Χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρει την ανάληψη του έργου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και της υπηρεσίας μίας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, όπου- στην ουσία- έχουν ρόλο δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς να ενισχύονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά στην επίπτωση του PSI στα ομόλογα ιδιωτών- επενδυτών σχολίασε ότι: «θεωρούμε πως πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τη δίκαιη αντιμετώπιση των ιδιωτών- επενδυτών που έχουν αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, κάνοντας, ουσιαστικά, μια αποταμίευση των κόπων τους.
Κατά τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες αποτελούν περίπου το 1% του συνόλου των ομολόγων και, κατά συνέπεια, όποια μείωση της αξίας τους θα έχει ελάχιστη συμμετοχή στη μείωση του ελληνικού χρέους.
Από την άλλη, η προστασία τους θα δημιουργήσει επενδυτική ασφάλεια για ανάλογες επενδύσεις στο άμεσο μέλλον και θα συντελέσει, από την πλευρά της, στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες πρέπει να επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν, διότι η προσέλκυση ιδιωτών- επενδυτών είναι βασική προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης».
ΠΗΓΗ: Έθνος