Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τα μέτρα της τρόικα θα αποτύχουν. Καλύτερη η χρεοκοπία με σχέδιο Μάρσαλ
Το νέο πακέτο της τρόικα θα αποτύχει και θα επιβαρύνει τους Έλληνες.
Την εκτίμηση – σοκ κάνει το έγκυρο γερμανικό Spiegel και προτείνει χρεοκοπία της χώρας με γενικό ¨κούρεμα¨ του χρέους με τη συμμετοχή της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών χωρών.
Στο άρθρο του της ηλεκτρονικής του έκδοσης το περιοδικό χαρακτηρίζει «Φαρσοκωμωδία» την επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και επικρίνει τη γαλλική, γερμανική αλλά και την ελληνική κυβέρνηση για τις επιλογές τους καλώντας τους να επιλέξουν την πιο έντιμη λύση, δηλαδή την συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας και την εφαρμογή ενός νέου Σχεδίου Mάρσαλ.
«Τι είδους πακέτο διάσωσης είναι αυτό που οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας, διόγκωση του χρέους και απομόνωση της χώρας και του τραπεζικού της συστήματος από τις αγορές χωρίς να δίνει την παραμικρή ένδειξη πως κάτι μπορεί να βελτιωθεί», διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου.
«Το νέο πακέτο», εκτιμά τo Spiegel, απλώς θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες. «Ήρθε η ώρα για μία πολιτική ομολογία: Η πρακτική του μαστιγίου και του καρότου απέτυχε. Η ιδέα ότι η χώρα μπορεί να ελευθερωθεί από το χρέος της με σκληρά προγράμματα λιτότητας και μέσα από πακέτα βοήθειας δεν λειτουργεί».
«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι 'Μερκοζί'», προσθέτει το άρθρο, γνωρίζουν πως οι δεσμεύσεις δεν πρόκειται να τηρηθούν, αλλά όλοι συνεχίζουν «για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης» στην τακτική που χάραξαν.
Και μόνο οι πρόσφατες αναφορές για «επίτροπο δημοσιονομικής πειθαρχίας» ή «ελληνικό ταμείο για αποπληρωμή των τόκων» δείχνουν το βαθμό του παραλογισμού των διαπραγματεύσεων.
Αντ΄αυτών, το Spiegel προκρίνει μία «πιο έντιμη λύση»: Χρεοκοπία, συνοδευόμενη από ένα γενικό "κούρεμα" στο οποίο θα συμμετάσχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες».
Αυτό θα είχε μεν ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη αλλά συνδυαζόμενο με ένα είδος νέου «σχεδίου Μάρσαλ» θα αποτελούσε ένα πακέτο διάσωσης που θα δικαιολογούσε το όνομά του».
ΠΗΓΗ: Ημερησία