Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ρύθμιση για εισπράξεις - εξπρές
Τελευταία ευκαιρία για ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους έχουν περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι με χρέη προς το Δημόσιο τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 75.000 ευρώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις και τα 10.000 ευρώ αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα. Με τον περιορισμό των δόσεων και την εστίαση της ρύθμισης σε μικροοφειλέτες, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά αυξημένες εισπράξεις τους προσεχείς 24 μήνες.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία μετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, υπό την πίεση της τρόικας για αυστηροποίηση των διατάξεων, θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.
Οσοι ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
n Μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή τα τελωνεία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Η ρύθμιση στην αρχική της μορφή έδινε τη δυνατότητα υπαγωγής χρεών τα οποία θα γίνονταν ληξιπρόθεσμα ακόμα και στις 29 Φεβρουαρίου 2012 δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώσουν σε δόσεις ακόμα και τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
n Καθιερώνεται πλαφόν ανώτατης οφειλής 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.
n Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
n Αν η ρύθμιση γίνει σε 2 έως 12 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων ενώ αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων. Το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
n Μόνο εφόσον αποδεικνύεται οικονομική αδυναμία οι δόσεις μπορεί να είναι περισσότερες από 24.
n Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 29 Φεβρουαρίου (η προθεσμία αναμένεται να παραταθεί) στη ΔΟΥ ή το Τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές.
n Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν χρέη που τελούν σε αναστολή είσπραξης, και χρέη που εξυπηρετούνται κανονικά στο πλαίσιο άλλης ρύθμισης ή στο πλαίσιο διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής.
n Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
n Εντός της ρύθμισης χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβάλλεται από το ποινικό δικαστήριο ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται, χωρίς όμως να αναστέλλεται η ποινική δίωξη εις βάρος των υπευθύνων.
n Χάνουν τα ευεργετήματα της ρύθμισης όσοι δεν καταβάλλουν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή δεν καταβάλλουν την προτελευταία και την τελευταία δόση.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα