Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Οι συντελεστές για εκπτώσεις στο πρόστιμο
Σε όλα τα ρυθμιζόμενα κτίσματα για 30 χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις και θα υπάρχει σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας
Εναν μήνα προθεσμία, εκτός κι αν υπάρξει νέα παράταση, έχουν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να ενταχθούν στη ρύθμιση (Ν. 4014/2011) για την τακτοποίηση που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εως τις 28 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, ενώ η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις υποβαλλόμενες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 αιτήσεις.
Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, οι αιτήσεις και τα προσδοκώμενα έσοδα για το κράτος κρίνονται ικανοποιητικά. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στο σύστημα είχαν ενταχθεί περισσότερες από 225.800 δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις αυτές ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 282 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΚΑ ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος της προθεσμίας οι δηλώσεις θα αντιστοιχούν σε έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ακινήτου, την τιμή ζώνης, συντελεστή 15%, την ύπαρξη ή όχι οικοδομικής άδειας, τη θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, το είδος της χρήσης (κύρια και μοναδική κατοικία, άλλη χρήση κ.λπ), τον τύπο της πολεοδομικής παράβασης (κατ' επέκταση ή/ και καθ' ύψος υπέρβαση δόμησης, υπέρβαση κάλυψης, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων ή/ και οικοδομικής γραμμής), την αλλαγή ως προς τη χρήση της πολεοδομικής άδειας και λοιπές παραβάσεις. Για όλα τα ακίνητα το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε 48 μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, τμηματικά, σε ισόποσες δόσεις.
Καθυστέρηση στις δόσεις επιβάλλει προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Η πρώτη δόση του προστίμου θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε 3 μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου (η προθεσμία αναμένεται να παραταθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση). Εάν καταβληθεί ολόκληρο το πρόστιμο γίνεται έκπτωση 20%. Εάν η πρώτη δόση δεν καταβληθεί μέσα στην προθεσμία ή εάν ο ιδιοκτήτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις, τότε χάνει το δικαίωμά του να υπαχθεί στη ρύθμιση.
Εως και 90%
Το υπουργείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν γενναίες εκπτώσεις, έως και 90% στα πρόστιμα αυθαιρέτων που ανήκουν σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ). Δεν αποκλείεται ανάλογη μείωση των προστίμων να υπάρξει και για άλλες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας κ.λπ. Για όσα αυθαίρετα βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπου δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή ζώνης, για τον υπολογισμό των προστίμων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή που ισχύει στον δήμο. Εάν αυτή δεν έχει καθοριστεί, τότε λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην Περιφέρεια, με την προϋπόθεση ότι στην οικεία τοπική ή δημοτική κοινότητα η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.
Επίσης, προβλέπεται ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση κτίσματα στον αιγιαλό και στην παραλία ή σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως επίσης και όταν είναι κάτω από 20 μέτρα από την κορυφογραμμή. Η διάταξη αυτή επιχειρείται να αλλάξει, ώστε, εφόσον έχει εκδοθεί η οικοδομή άδεια και το ύψος είναι 5 μέτρα, να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση του νόμου για την αυθαίρετη δόμηση.
Για όλα τα ρυθμιζόμενα αυθαίρετα για 30 χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις, θα υπάρχει σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας και θα μπορούν να γίνονται επισκευαστικές εργασίες, αρκεί να μην αυξάνουν τον κτιριακό όγκο του αυθαίρετου κτίσματος. Ειδικά για τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμών, οι δήμοι όλης της χώρας πρέπει να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό τους σχεδιασμό.
Με μία υπογραφή
Αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδεία τεχνικής έκθεσης μηχανικού, για να αποδειχθεί ο χρόνος κατασκευής ενός αυθαιρέτου εφόσον δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα, αεροφωτογραφίες ή ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας, τα οποία να το αποδεικνύουν. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την τακτοποίηση και άλλων αυθαιρέτων.
Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου η αίτηση
Η αυτοψία και ο καθορισμός των δόσεων
Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό ο οποίος κάνει αυτοψία, αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται για την υπαγωγή στη ρύθμιση και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο».
Στη συνέχεια συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2012 και το ηλεκτρονικό σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων, έως 48 που θα επιλεγεί από τον πολίτη. Το τέλος καταβάλλεται (και ηλεκτρονικά μέσω web banking) σε τραπεζικό ίδρυμα, η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης.
Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα, με την πρώτη από αυτές να πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2012 για τις δηλώσεις που έγιναν τους πρώτους μήνες, από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά.
Στον πολίτη δίνεται κωδικός που θα του επιτρέπει την ενημέρωσή του για την καταχώριση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Τα σχέδια
Παράλληλα συγκεντρώνονται ή συντάσσονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 31η Μαρτίου 2012 και βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του «τελικού προστίμου» και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα.
Ο μηχανικός υποβάλλει στο σύστημα το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων. Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα από το σύστημα «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ», στην οποία θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.
Ειδικές περιπτώσεις
Εφάπαξ 500 ευρώ
Το ειδικό πρόστιμο για την τακτοποίηση διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, είναι 500 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ, εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, και δεν καταβάλλεται παράβολο. Οσον αφορά τη διαφορετική διαρρύθμιση διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αυτή δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή. Επίσης, το εξαρτημένο τοπογραφικό που θα πρέπει να συνοδεύει τα δικαιολογητικά του νόμου για τα αυθαίρετα περιορίζεται στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Για δεύτερη κατοικία
Σε εξοχικό σε περιοχή με τιμή ζώνης 800€. και οικοδομική άδεια για 200 τ.μ., με υπερβάσεις: α) 40 τ.μ. (δωμάτιο) και β) 20 τ.μ. υπόγειου χώρου που έγινε κύριος (και δεν έχει δηλωθεί στον 3843/2010) το πρόστιμο είναι:
Καταβολή παράβολου 1.000€.
Πρόστιμο για το δωμάτιο: 40 τ.μ. Χ 800€ Τ.Ζ. Χ 0,15 Χ 1,7 (εκτός σχεδίου) Χ 1 (υπέρβασης δόμησης <50%) Χ 0,5 (άλλη κατοικία με ΤΖ <1.000€) = 4.080€.
Πρόστιμο για το υπόγειο: 20 τ.μ. Χ 0,5 (βοηθητικός χώρος) Χ 800€ Τ.Ζ. Χ 0,15 Χ 1,7 Χ 1 Χ 1,4 (αλλαγή χρήσης) Χ 0,5 = 1.428€.
Η συνολική οφειλή είναι: 4.080 + 1.428 - 1.000 = 4.508€ ενώ με εφάπαξ καταβολή και έκπτωση 20% στο πρόστιμο η οφειλή είναι: 5.508 - 20% - 1.000 = 3.406,4€.
Για πρώτη κατοικία
Σε οριζόντια ιδιοκτησία 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.500€ με οικοδομική άδεια, όπου έγινε υπέρβαση δόμησης 30 τ.μ.: Εάν είναι νομιμοποιήσιμη η υπέρβαση (αρθ.22 παρ.3 του Ν. 1577/85), καταβάλλεται παράβολο των 500€ και υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να εκδώσει άδεια εντός 3ετίας.
Εάν δεν είναι νομιμοποιήσιμη η υπέρβαση για την τακτοποίηση καταβάλεται παράβολο 500€.
Το ειδικό πρόστιμο είναι: 30τ.μ. Χ 1500Τ.Ζ. Χ 0,15 Χ 0,4 (α' κατοικία) Χ 1 (υπέρβαση δόμησης <50%) = 2.700€.
Η συνολική οφειλή είναι: 2.700 - 500 = 2.200€ ενώ με εφάπαξ καταβολή και έκπτωση 20% στο πρόστιμο η οφειλή είναι: 2.700€ -20% - 500 = 1.660€.
ΠΗΓΗ: Έθνος