Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Οι 13 «εκβιασμοί» της τρόικα
Η πιο μεγάλη... ώρα είναι τώρα για το νέο δάνειο και το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.
H τρόικα κρατά αδιάλλακτη στάση και ζητά από την κυβέρνηση να πει “να锨σε 13 μέτρα... φωτιά. Εμφανίζεται μάλιστα αμετακίνητη όσον αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο , τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και σε πρόσθετες παροχές στις ΔΕΚΟ αλλά και τη μείωση του κατώτατου μισθού. Φέρεται δε να... συζητά τα “δώρα” στον ιδιωτικό τομέα.
Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση καλούνται να... επικυρώσουν τη συμφωνία με την τρόικα επί των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου οι εταίροι μας να ανάψουν το “πράσινο φως” για την υλοποίηση του PSI και την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ. ευρώ.
Προς την κατεύθυνση αυτή πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα η πλέον κρίσιμη σύσκεψη του Λουκά Παπαδήμου με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.
Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι “κόκκινες γραμμές” που θέτουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Παπανδρέου και Σαμαράς λένε όχι στο κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να βάζει βέτο και στις περικοπές των επικουρικών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε κοινή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο εμμένει στην θέση του για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της τρόικας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες το βράδυ οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη με τον κ. Βενιζέλο να δηλώνει πως για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης “η διαπραγμάτευση “είναι πάρα πολύ σκληρή”. Υπάρχει δε μικρή πιθανότητα η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον κ. Παπαδήμο να μετατεθεί για το Σάββατο αν δεν καταστεί δυνατόν να βρεθεί η “χρυσή τομή” στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.
Επί της ουσίας θα πρέπει αφενός να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και αφετέρου “ομοφωνία” στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Το βέβαιο είναι ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να έχει “κλειδώσει” η συμφωνία επί των νέων μέτρων και να έχει ετοιμαστεί ένα 20σέλιδο “προμνημόνιο” το οποίο θα παρουσιαστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την Δευτέρα 6 του μήνα στις Βρυξέλλες.
Αν η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη δεν πρόκειται να υπάρξει συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Είναι ενδεικτικό πως την έκτακτη συνεδρίαση προανήγγειλε προχθές ο κ. Βενιζέλος ενώ χθες η εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση για την πραγματοποίηση της.
Σε 13 “προαπαιτούμενες δράσεις” τις οποίες θέτει η τρόικα θα πρέπει να συμφωνήσουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση.
1- Κλείσιμο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με άμεσες απολύσεις,.
Μετά την αποτυχία της εφεδρείας και τις μεγάλες καθυστερήσεις η κυβέρνηση καλείται να βάλει “λουκέτο” σε ...ανενεργούς δημόσιους οργανισμούς και να απολύσει το προσωπικό τους. Κατά πληροφορίες η αρχή θα γίνει από ΝΠΙΔ και δημοτικές εταιρείες.
2- Εξορθολογισμός των πρόσθετων αμοιβών και αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας στην γενική κυβέρνηση (ΔΕΚΟ).
Παρά τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στους μισθούς των εργαζομένων η τρόικα επιμένει πως πρέπει να κοπούν πρόσθετες παροχές και να υπάρξει ελαστικοποίηση των όρων εργασίας. Οι παρεμβάσεις αφορούν και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ
3- Δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Όπως λένε οι επικεφαλής της τρόικας κατά την διάρκεια των επαφών τους με κυβερνητικά στελέχη οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα έπρεπε να έχουν γίνει “χθες”. Σε όσα Ταμεία είναι στο “κόκκινο” η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%.
4- Πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
Και στο μέτωπο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις καθώς είχε περιληφθεί στο αρχικό μνημόνιο . Έμφαση σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να δοθεί σε επαγγέλματα όπως δικηγόροι , μηχανικοί , συμβολαιογράφοι , λογιστές φοροτεχνικοί , μεσίτες κ.α.
5- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%.
Προς την κατεύθυνση μείωσης του μη μισθολογικού η τρόικα ζητά να περιοριστούν οι εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις προς τα Ταμεία . Και αυτό με το σκεπτικό ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
6- Πρόσθετες παρεμβάσεις για να καλυφθούν οι αστοχίες του περσινού προϋπολογισμού.
Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα του 2011 κλείνει χαμηλότερα από 9,5% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου θα απαιτηθούν μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης “πολύ κάτω” από τα 4 δις ευρώ. Αυτά θα προέλθουν από περικοπές αμυντικών δαπανών , μείωση των δαπανών υγείας (φαρμακευτικές - νοσοκομειακές) και κλείσιμο φορέων.
7- Μισθολογικές περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια.
Μέχρι στιγμής το ενιαίο μισθολόγιο δεν “άγγιξε” τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι , δικαστικοί κ.α.) και η τρόικα επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επιμέρους ρυθμίσεις για μείωση των μισθών 20% κατά μέσο όρο.
8- Αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25%.
Η τρόικα ζητά μάλιστα το μέτρο να ψηφιστεί έως τον Ιούνιο και να έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2012 . Από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν πάντως ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν “παγωμένες” έως το τέλος του έτους.
9- Αυστηρότερος έλεγχος του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και αυστηρότερος έλεγχος στις εισαγωγές στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
Στόχος είναι να μην προκύψουν υπερβάσεις στον αριθμό των προσλήψεων καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει με γρήγορες κινήσεις σε σταδιακή μείωση του αριθμού των εργαζομένων στην δημόσια διοίκηση
10- Υιοθέτηση νομοθεσίας για την ελαστικοποίηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται για το πιο ακανθώδες ζήτημα καθώς τόσο οι κοινωνικοί εταίροι όσο και τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση δεν συμφωνούν με τις “συστάσεις” της τρόικας για τον κατώτατο μισθό και τα “δώρα”
11- Αναστολή των ευνοϊκών ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πέρασε ρύθμιση για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων σε 60 δόσεις . Όμως ύστερα από την διαφωνία της τρόικας η οποία υποστηρίζει ότι έτσι δίνεται “ασυλία” στους μη συνεπείς φορολογούμενους το πιο πιθανό είναι οι δόσεις να “κουρευτούν” σε 24.
12- Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη... διευκόλυνση των απολύσεων και την μείωση των αμοιβών στον τραπεζικό κλάδο.
Η δράση αυτή έχει συμπεριληφθεί και στην πέμπτη αξιολόγηση του Δεκεμβρίου αλά δεν προχώρησε . Τώρα η τρόικα επανέρχεται και ζητά μετ΄ επιτάσεως να αρθούν τα εμπόδια για ψαλίδισμα μισθών και ευκολότερες απολύσεις.
13- Ψήφιση νόμου για την μεταρρύθμιση του συστήματος και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης έως τα τέλη Μαρτίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητείται να έχουν εκδικαστεί όλες οι υποθέσεις οι οποίες αφορούν χρέη προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013, ενώ κατ' επανάληψη οι επικεφαλής της τρόικας έχουν εκφράσει τα παράπονα τους για τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία