Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πόσο κοστίζει η έξοδος από το ευρώ
Συμφέρει η διάσωση και όχι η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ. Αυτό υποστηρίζουν σε ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι της UBS, οι οποίοι απορρίπτουν τα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης και προκρίνουν τη λύση της πραγματικής δημοσιονομικής ενοποίησης.
Όπως υπολογίζουν οι αναλυτές της UBS, το κόστος της εξόδου μιας χώρας μέλους από το ευρώ είναι σημαντικό. Οι πιθανές επιπτώσεις περιλαμβάνουν την παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος, τις χρεοκοπίες εταιρειών, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος όπως και την κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η υποτίμηση του νομίσματος δεν μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα, σύμφωνα με τη UBS.
Μάλιστα, όπως υπολογίζει ο οίκος, το κόστος της εξόδου μιας αδύναμης χώρας από το ευρώ φτάνει στα 9.500-11.500 ευρώ ανά κάτοικό της, μόνο για το πρώτο έτος. Για τα επόμενα χρόνια, το κόστος υπολογίζεται στα 3.000-4.000 ευρώ ετησίως ανά κάτοικο.
Εάν μια ισχυρότερη χώρα, όπως η Γερμανία, αποχωρήσει από το ευρώ, κανείς θα πρέπει να περιμένει χρεοκοπίες επιχειρήσεων, ανάγκες για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και κατάρρευση των εξαγωγών. Το κόστος θα ήταν 6.000-8.000 ευρώ για κάθε Γερμανό τον πρώτο χρόνο και 3.500-4.500 ευρώ για τον επόμενο χρόνο.
Ουσιαστικά, πρόκειται για κόστος ίσο με το 20-25% του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο, την ώρα που η διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από κάθε κίνδυνο χρεοκοπίας θα κόστιζε κάτι περισσότερο από 1.000 ευρώ για κάθε Γερμανό, μια
ΠΗΓΗ: Ημερησία