Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

«Εξαερώνονται» οι επιχειρήσεις από το φόρο στο αέριο!
Ζήτημα 1ο η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας....
Μετά την επιβολή του ειδικού φόρου από 1ης Σεπτεμβρίου στην κατανάλωση φυσικού αερίου αρκετές από τις ελάχιστες εναπομείνασες βιομηχανίες και βιοτεχνίες της χώρας αλλά και γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως τα θερμοκήπια βρίσκονται πλέον επί της ουσίας εκτός αγοράς...
Ενδεικτικά η επιβάρυνση είναι 60.000 ευρώ για κάθε 1 εκατομμύριο κ.μ. κατανάλωσης. Αυτό συνεπάγεται αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιβάρυνση ετησίως για τις βιομηχανικές μονάδες της χώρας οι οποίες έχοντας και δανειακές υποχρεώσεις ετοιμάζονται είτε να βάλουν λουκέτο, είτε να μεταναστεύσουν σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. Η επιβάρυνση θα είναι εξίσου μεγάλη και για τις ηλεκτροβόρες βιομηχανίες αφού η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου θα μετακυληθεί και στην τιμή της κιλοβατώρας, ενώ οι ελάχιστοι που θα επιχειρήσουν να γυρίσουν σε μαζούτ και δεν θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά και θα καταστήσουν τα εργοστάσια τους ρυπογόνα επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Σε επαφές των συνδέσμων βιομηχάνων της χώρας με το υπουργείο Ανάπτυξης και εναγώνιες εκκλήσεις τις τελευταίες ημέρες να μην θεσπιστεί αυτό το ειδικό τέλος στην τιμή του φυσικού αερίου, η επίσημη απάντηση ήταν: “Δυστυχώς η επιβολή του φόρου είναι μονόδρομος. Ας επιλέξουν οι βιομήχανοι τη χώρα που θέλουν να εγκαταστήσουν τη μονάδα τους αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν!”
Σύμφωνα με τους συνδέσμους βιομηχάνων ο δευτερογενής τομέας της χώρας είναι στο “κόκκινο” τον τελευταίο χρόνο για τους εξής λόγους:
-Δεν υπάρχει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα για την υλοποίηση επενδύσεων.
-Οι φόροι είναι απαγορευτικοί
-Η κακή φήμη της χώρας στις διεθνής αγορές υποχρεώνει τους προμηθευτές πρώτων υλών να ζητούν προκαταβολικά τα χρήματά τους.
Η πίεση πλέον που ασκείται εκ των πραγμάτων από τον ανταγωνισμό στους Έλληνες βιομηχάνους ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα που γειτνιάζουν με τις βαλκανικές χώρες είναι αφόρητη. Δεκάδες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να μετακινηθούν κυρίως προς τη Βουλγαρία όπου το φορολογικό καθεστώς , το εργασιακό κόστος αλλά και η τιμή της ενέργειας είναι άκρως ελκυστικά, δημιουργώντας έτσι νέο κύκλο αποβιομηχάνισης και εξωθώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.
Επιχειρήσεις στον κλάδο των οικοδομικών υλικών στη Θεσσαλία είτε βάζουν λουκέτο (CONTI γαλλικών συμφερόντων στη ΒΙΠΕ Βόλου με 85 εργαζομένους) είτε θέτουν σε αναγκαστική αργία και άδεια άνευ αποδοχών τους εργαζομένους (ΑΓΕΤ- Ηρακλής) το τελευταίο διάστημα...
Στρατιές εργαζομένων από τη Θεσ/νίκη φεύγουν Δευτέρα ξημερώματα για τη Βουλγαρία με το λεωφορείο για να εργαστούν σε ελληνικές επιχειρήσεις που μετακόμισαν εκεί τα τελευταία χρόνια και επιστρέφουν το Σάββατο το απόγευμα για να δουν τις οικογένειές τους. Και όλα αυτά για 300 ευρώ το μήνα όταν ο Βούλγαρος εργάτης παίρνει 250 ευρώ. Τα επιπλέον 50 ευρώ δεν του καταβάλλονται ως εκτός έδρας αλλά κυρίως διότι ο έλληνας βιομηχανικός εργάτης έχει υψηλότερη αποδοτικότητα...
Αυτά βέβαια ήταν σε γνώση των βιομηχάνων που είχαν παραμείνει εντός των τειχών ωστόσο πλέον μετά και το νέο “χαράτσι” στο φυσικό αέριο, δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή:Ή θα κλείσουμε ή θα μετακομίσουμε.
Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του αλουμινίου:
“Η επιβάρυνση φέτος από την επιβολή του φόρου στο φυσικό αέριο θα είναι για την επιχείρησή μου 700.000 ευρώ και ισοδυναμεί με τους ετήσιους μισθούς 50 εργαζομένων”...
ΠΗΓΗ: Το Βήμα