Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Στο τραπέζι ξανά το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας
Η Γερμανία έχει «σχέδιο Β» για την Ελλάδα. Το επιβεβαίωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν «ταμπού» για τη λύση που θα βρεθεί στο ελληνικό πρόβλημα και η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να αναλογιστεί όλα τα ενδεχόμενα.
Ο Β. Σόιμπλε είπε ακόμη ότι «δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για δεύτερο πακέτο βοήθειας, αν δεν εκπληρωθούν οι όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ ανάλογο «τελεσίγραφο» απέστειλαν στην Αθήνα η καγκελάριος Μέρκελ καθώς και οι κ. Μπαρόζο και Τρισέ. Και αυτό την ώρα που το γερμανικό περιοδικό Spiegel «πυροβολούσε» τη χώρα μας, περιγράφοντας αναλυτικά σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ...
Στα σενάρια αυτά περιλαμβάνεται καταρχήν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% και στη συνέχεια δύο ενδεχόμενα: είτε η χώρα μας να παραμείνει στο ευρώ, είτε να βγει από το κοινό νόμισμα.
Το Spiegel κάνει αναφορές σε διαπιστώσεις Γερμανών αξιωματούχων οι οποίες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα είναι πλέον χαμένη υπόθεση» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους εταίρους της».
Αναφέρονται και προετοιμασίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι σήμερα οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας είναι πιο αποδεκτές σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, κατά τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου.
Τότε, αποκαλύπτει το Spiegel, το σενάριο αυτό δεν είχε προχωρήσει γιατί οι ειδικοί των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είχαν ακόμα καταλήξει στο κατά πόσο μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν διαχειρίσιμη από τις υπόλοιπες χώρες και το τραπεζικό σύστημα. Χωρίς εκπλήρωση των όρων, δεν έχει χρήματα για την Αθήνα διεμήνυσαν, εξάλλου, χθες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μ. Μπαρόζο και η Α. Μέρκελ. «Βοήθεια μπορεί να συνεχίσει να δίνεται μόνον όταν μια χώρα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βάλει σε τάξη τα του οίκου της» είπαν χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για την υλοποίηση «με συνέπεια» του συμφωνηθέντος προγράμματος με την τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα τη Δευτέρα. «Για την καγκελάριο τη βάση λήψης αποφάσεων αποτελούν τα συμπεράσματα της τρόικας» επεσήμανε ο Στ. Ζάιμπερτ.
Να θέσει πλήρως σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της κάλεσε εξάλλου την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προσθέτοντας πως αυτό είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.
Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, απέρριψαν πάντως τις εικασίες για επικείμενη ελληνική χρεοκοπία ή για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πραγματικό σοκ για χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Σημείωσαν ωστόσο ότι, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις έως τον Δεκέμβριο, τότε η επόμενη δόση δεν θα είναι καθόλου σίγουρη.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Την ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν προκαλέσει τα αντιφατικά μηνύματα του Βερολίνου σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν πήρε χθες σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, διαβεβαιώνοντας κατηγορηματικά ότι η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται κανένα σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας και ότι πρόκειται για ένα θέμα πολιτικής δέσμευσης της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να εκπονήσει η τρόικα μια θετική για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων έκθεση ως το τέλος του μήνα. Εξάλλου, την ανάγκη εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση «είναι θετικά και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
ΠΗΓΗ: Ημερησία