Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ελβετική ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες
Ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και πλήρωναν εκατοντάδες ευρώ επιπλέον τον χρόνο λόγω της ανατίμησής του σε σχέση με το ευρώ - τους τελευταίους δώδεκα μήνες - έδωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, καθώς με παρέμβασή της στις αγορές έβαλε φρένο στην κούρσα του νομίσματος.
Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε χθες ότι το κατώτατο όριο διαπραγμάτευσης του νομίσματος με το ευρώ θα πρέπει να είναι το 1,20 και πραγματοποίησε μαζικές αγορές ευρώ, με αποτέλεσμα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να πραγματοποιήσει άλμα άνω του 8% έναντι του φράγκου σε μία μόλις συνεδρίαση. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, «η τρέχουσα υπερβολική ανατίμηση του ελβετικού φράγκου θέτει ξεκάθαρη απειλή για την ελβετική οικονομία και φέρει τον κίνδυνο αποπληθωριστικής εξέλιξης. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας συνεπώς στοχεύει στη σημαντική και διαρκή αποδυνάμωση του ελβετικού φράγκου. Με άμεση ισχύ, η τράπεζα δεν θα ανεχτεί πια τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/φράγκου χαμηλότερα από τα 1,20 φράγκα. Η SNB θα επιβάλει το όριο ελάχιστης ισοτιμίας με ύψιστη αποφασιστικότητα και είναι έτοιμη να αγοράσει ξένο συνάλλαγμα σε απεριόριστες ποσότητες».
Με την κίνηση αυτή, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας επιχειρεί να ανασχέσει τη μαζική στροφή των επενδυτών στο φράγκο, το οποίο τους τελευταίους μήνες παίζει ρόλο «ασφαλούς λιμένος» απέναντι στην κρίση της ευρωζώνης. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στις εταιρείες της χώρας, καθώς τα προϊόντα τους έχαναν την ανταγωνιστικότητά τους.
Κέρδος. Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας δίνει μεγάλη ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, η δόση των οποίων είχε εκτιναχθεί λόγω της υποτίμησης του ευρώ. Πριν από την παρέμβαση, το επιπλέον κόστος για ένα 25ετές στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ ξεπερνούσε με ευκολία τα 120 ευρώ τον μήνα ή τα 1.440 ευρώ τον χρόνο, μόνο από τη διαφορά της ισοτιμίας. Πλέον, αν και οι δανειολήπτες συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβότερα σε σχέση με το 2007 ή και το 2008, όταν το ευρώ είχε κινηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, θα δουν από την επόμενη δόση σημαντική μείωση στο ποσό που οφείλουν στην τράπεζα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα