Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Το 50% των χρηστών Η/Υ παγκοσμίως αποκτούν παράνομα λογισμικό
Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην πειρατεία λογισμικού
Σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες Η/Υ παγκοσμίως -47%- αποκτούν το λογισμικό τους με παράνομο τρόπο σε μόνιμη ή τακτική βάση.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες δε τα νούμερα είναι πολύ υψηλότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε χρήστες Η/Υ σχετικά με την συμπεριφορά και την στάση τους απέναντι στην πειρατεία λογισμικού και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ipsos Public Affairs, η εταιρία που διεξήγαγε την έρευνα εκ μέρους της BSA, απευθύνθηκε σε περίπου 15.000 χρήστες Η/Υ σε 32 χώρες, πραγματοποιώντας 400 έως 500 προσωπικές ή ηλεκτρονικές συνεντεύξεις σε κάθε χώρα.

Πάντως και στην Ελλάδα η πειρατεία του λογισμικού καλά κρατεί αφού κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορά την πειρατεία λογισμικού. Μάλιστα οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό, πλήρωσαν το ποσό 1,5 εκατ. ευρώ το 2010 σε αποζημιώσεις και νομιμοποίηση των μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων λογισμικού, όπως αποκαλύπτει η BSA.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλειοψηφία των χρηστών Η/Υ στον αναπτυσσόμενο κόσμο αποκτούν συστηματικά το λογισμικό τους με παράνομα μέσα, όπως είναι η αγορά μιας άδειας χρήσης για ένα πρόγραμμα λογισμικού και η μετέπειτα εγκατάστασή του σε πολλαπλούς υπολογιστές, ή το κατέβασμα (download) προγραμμάτων από δίκτυα ανταλλαγής (peer to peer), εκφράζοντας ωστόσο την υποστήριξή τους στις αξίες των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η Κίνα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό τακτικών πειρατών σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που μελετήθηκαν και κατόπιν ακολουθούν η Νιγηρία, το Βιετνάμ, η Ουκρανία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και το Μεξικό. Η μελέτη καταδεικνύει επίσης ότι στις αναπτυσσόμενες αγορές σημαντικό ποσοστό των πειρατών λογισμικού λανθασμένα πιστεύει πως ορισμένοι τρόποι απόκτησης λογισμικού είναι παράνομοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Την ίδια στιγμή πιστεύουν ότι η πειρατεία αποτελεί κοινή πρακτική και πως είναι μάλλον απίθανο να πιάσουν τους πειρατές λογισμικού.
Αξίζει επίσης να τονισθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι λαμβάνοντες τις επιχειρηματικές αποφάσεις παρουσιάζουν συμπεριφορές και εκφράζουν απόψεις που συμπίπτουν με εκείνες άλλων χρηστών Η/Υ.
«Χρειάστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια πειρατών για να κλέψουν λογισμικό αξίας 59 δισ. δολ τον περασμένο χρόνο. Τώρα έχουμε αποκτήσει καλύτερη αντίληψη γύρω από το σκεπτικό τους» δήλωσε ο πρόεδρος & CEO της BSA, κ. Robert Holleyman. «Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σαφή: Για να μειωθεί η πειρατεία λογισμικού πρέπει να εκπαιδευτούν οι επιχειρήσεις και οι μεμονωμένοι χρήστες σχετικά με το τι συνιστά νόμιμη απόκτηση και χρήση λογισμικού καθώς και να εφαρμοστούν οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αποστέλλοντας έτσι ένα ξεκάθαρο και αποτρεπτικό μήνυμα στην αγορά».
ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ