Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο «χτύπημα» με e-mail για χρεοκοπία της Ελλάδας
«Οργανωμένη σπέκουλα» κατά του ευρώ χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τα δημοσιεύματα σε ειδησεογραφικά sites που έκαναν λόγο για πτώχευση της Ελλάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα τόνισε πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21 Ιουλίου ,«χωρίς να λάβει υπόψη της το πολιτικό κόστος.
Πάντως πέρα από τα δημοσιεύματα περί χρεοκοπίας τις αγορές τρόμαξε αναφορά του πρακτορείου Blooberg σε γερμανικό σχέδιο έκτακτου στήριξης των τραπεζών για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση μη τήρησης των υπεσχημένων.. Είναι ενδεικτικό πως ο δείκτης DAX έχασε 4,04%.
Πιο αναλυτικά «δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το οργανωμένο κύμα “φημών” για δήθεν χρεοκοπία της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος .
Πρόσθεσε ότι βασική επιλογή και προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου και βεβαίως η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους θεσμικούς της εταίρους.
«Αυτή είναι η σαφής θέση της ελληνικής Κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη της κανένα στοιχείο πολιτικού κόστους», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών .
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για πετύχει τους στόχους της». Ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε δυσαρέσκεια και για τις πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg ότι τρεις Γερμανοί αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζονται, ανέφεραν πως η Γερμανίδα καγκελάριος προετοιμάζει σχέδιο για τη στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και να διαψεύδει κάποιες ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι μόνο η κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να τοποθετηθεί επίσημα απέναντι σε αυτές τις ανώνυμες δηλώσεις.
Η φημολογία ξεκίνησε από ένα e-mail που έκανε το γύρο των αγορών, κάνοντας λόγο για ελληνική στάση πληρωμών. «Ένας φίλος trader μόλις με πληροφόρησε το εξής: Υπάρχει φήμη στην αγορά για ελληνική χρεοκοπία εντός του σαββατοκύριακου - και το CDS της Ελλάδας ενισχύονται κατά 400 μονάδες βάσης ενώ η μετοχή της Soc Gen υποχωρεί 7% λόγω της έκθεσής της στην Ελλάδα», αναφέρονταν σε αυτό.
Εξάλλου το Bloomberg έγραψε γράφει ότι γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης στήριξης των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και χρεοκοπήσει.
Το πλάνο περιλαμβάνει μέτρα στήριξης προς τράπεζες και ασφαλιστικές, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πιθανό «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, εάν δεν δοθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τρία μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.
ΠΗΓΗ: Ημερησία