Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Νέο «κούρεμα» και 150 μεταρρυθμίσεις

Το Βερολίνο εξακολουθεί να λέει όχι σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους και προτείνει μέσω του Β. Σόιμπλε την επαναγορά του χρέους. Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τάχθηκε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών

Νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, θέση με την οποία διαφωνεί κάθετα το Βερολίνο, αλλά και την υλοποίηση 150 νέων μεταρρυθμιστικών προτάσεων, όπως χαλάρωση των όρων για απολύσεις, μείωση του κατώτατου μισθού και άρση προνομίων σε επαγγελματικές ομάδες, θα περιλαμβάνει η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, όπως αποκαλύπτει σήμερα δημοσίευμα του «Spiegel».
Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι στην έκθεση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Euroworking Group οι δανειστές της Ελλάδας τάσσονται «υπέρ» μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, όχι όμως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το σενάριο ωστόσο αυτό διέψευσε χθες με δηλώσεις του σε ραδιόφωνο της χώρας του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιπροτείνοντας την επαναγορά χρέους. Τάχθηκε δε «υπέρ» της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, τόνισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικας λέγοντας «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Είναι σημαντικό να είμαστε σοβαροί και μετρημένοι με τις διαδικασίες».
Κατά τον κ. Σόιμπλε «σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για την ίδια την Ελλάδα, διότι πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα εξυγίανσης εκ βάθρων στη δημοσιονομική, οικονομική και διαρθρωτική πολιτική. Υποσχέσεις υπήρξαν πολλές, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν. Και φυσικά πρέπει και η κοινότητα της ΟΝΕ να βοηθήσει την Ελλάδα».
Σύμφωνα με το «Spiegel» που κυκλοφορεί σήμερα, «η τρόικα ανέφερε ότι η Αθήνα ξεκίνησε μόνο το 60% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, για 20% επί του παρόντος διαβουλεύεται, ενώ 20% εκκρεμούν».
Επιπλέον, στο έγγραφό της προτείνεται αναδιάρθρωση του χρέους για τον δημόσιο τομέα, γεγονός που, εάν συνέβαινε, διευκρινίζει το περιοδικό, «θα κόστιζε για πρώτη φορά πραγματικά χρήματα στους φορολογούμενους».
Η πρόταση συνάντησε, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την αντίδραση της γερμανικής πλευράς, αλλά και άλλων κρατών, οι εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να χάσουν τα χρήματα που έχουν διαθέσει για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας.
Στην ίδια ενδιάμεση έκθεση, σύμφωνα πάντα με το «Spiegel», η τρόικα επαναφέρει προτάσεις προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να υποχρεωθεί σε μεταρρυθμίσεις για δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθενται οι δανειακές δόσεις και για νόμο ο οποίος θα προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής.
Η επιμήκυνση
«Αν η Αθήνα δεν εφαρμόζει όπως συμφώνησε τις μεταρρυθμίσεις, θα αυξάνονται, για παράδειγμα, αυτομάτως οι φόροι», τονίζεται, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο έτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ την κοστολογούν στα 30 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ στα 38 δισ. ευρώ. Η τελική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αναμένεται, σύμφωνα με το περιοδικό, να παρουσιαστεί το αργότερο στις 12 Νοεμβρίου.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης -υπό αυστηρές ωστόσο προϋποθέσεις- προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού άφησε τέλος ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, σημειώνοντας ότι «περαιτέρω βοήθεια ή χρονικά περιορισμένη αναβολή θα υπάρξει μόνο εάν η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ορατές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».
ΠΗΓΗ: Έθνος