Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Διορία δύο ημερών για την τελική συμφωνία με την τρόικα

Οι εταίροι εμφανίζονται θετικοί στη χορήγηση της παράτασης, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστούν το κόστος και η χρηματοδότηση
Τελεσίγραφο έως το Γιουρογκρούπ της Τετάρτης θέτει η ευρωζώνη στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα σχετικά με το πακέτο των επώδυνων μέτρων. Οι χώρες - μέλη του ευρώ τελούν εν αναμονή της οριστικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας και διαμηνύουν ότι «ο χρόνος μετρά αντίστροφα» για την Αθήνα.

Με δεδομένο ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το πακέτο των μέτρων στη σημερινή συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Ωστόσο, οι χώρες, κυρίως του κοινοτικού Βορρά, που εμφανίζονται δύσπιστες απέναντι στη χώρα μας, δηλώνουν ότι η υπομονή τους εξαντλείται.
Μάλιστα, καθιστούν σαφές ότι οι δηλώσεις «για παρουσίαση της προόδου στις συνομιλίες με την τρόικα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση» δεν επαρκούν και ζητούν επίμονα να έχουν μια πιο σαφή εικόνα, ώστε να τοποθετηθούν θετικά στα ελληνικά αιτήματα.
Στόχος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης είναι -εφόσον κλείσει η συμφωνία με την τρόικα έως την Τετάρτη- να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την καταβολή άμεσα της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και να τεθούν επί τάπητος τα μέσα για να χορηγηθεί στην Αθήνα η παράταση δύο ετών για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Οι εταίροι εμφανίζονται θετικοί στη χορήγηση της παράτασης, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστούν το κόστος και η χρηματοδότηση, δήλωναν πηγές της ευρωζώνης, οι οποίες δέχονται εισηγήσεις από το ΔΝΤ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που εκτιμάται μεταξύ 16-18 δισ. ευρώ.
Αγκάθια
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη αυτού του κόστους μέσω μιας νέας μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, βασικό εμπόδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο «να μειωθούν τα επιτόκια για όλες τις χώρες που τελούν υπό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας».
Για τους λόγους αυτούς, τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται δυναμικά το σενάριο της επαναγοράς του χρέους με δάνεια της ευρωζώνης, ενώ από τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης της ερχόμενης Τετάρτης θα εξαρτηθεί αν θα απαιτηθεί ένα νέο έκτακτο Eurogroup πιθανώς στις 8 Νοεμβρίου, ώστε να αποφευχθεί ο «κίνδυνος ατυχήματος» στην τακτική συνεδρίαση της ευρωζώνης στις 12 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Έθνος