Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Πώς θα περικοπούν οι συντάξεις
Από τον Σεπτέµβριο θα τεθούν σε εφαρµογή τα µέτρα-φωτιά για µισθούς, συντάξεις και επιδόµατα, µε την εκτίµηση ότι µισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν απώλειες στο εισόδηµά τους – µεσοσταθµικά – έως και 25%. Το υπουργείο Εργασίας αρχίζει διασταύρωση και έλεγχο όλων των συνταξιοδοτικών παροχών µε στόχο την εξοικονόµηση 841 εκατ. ευρώ καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισµό της ανασφάλιστης εργασίας, από το 25% στο 16%.
Αναλυτικά τα νέα µέτρα είναι τα ακόλουθα:
Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Συγκεκριµένα, η εισφορά θα κλιµακώνεται από 6% έως 14% (σήµερα είναι από 4% έως 10%).
Επιβολή µίας επιπλέον εισφοράς στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700
ευρώ για όσους αποχώρησαν µε προγράµµατα εθελουσίας εξόδου και είναι κάτω των 60 ετών. Η εισφορά θα είναι κλιµακούµενη 6%, 8% και 10%. Από τη ρύθµιση αυτή θα εξαιρεθούν µητέρες ανηλίκων αλλά και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά µε νόµο. Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τοµέα. Η εισφορά αυξάνεται από το 4% στο 5%, µε την επιβάρυνση να είναι 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόµενους. Επίσης προβλέπεται επιβολή εισφοράς – για πρώτη φορά – υπέρ ανεργίας στον δηµόσιο τοµέα (3%).
Στο ∆ηµόσιο υπολογίζεται ότι το σύνολο των 770.000 υπαλλήλων θα δει τον µισθό του να µειώνεται κατά 40 ευρώ τον µήνα κατά µέσο όρο.
Αύξηση των εισφορών σε τρία ταµεία κύριας ασφάλισης (στον ΟΓΑ, στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ), µε στόχο έσοδα 885 εκατοµµυρίων ευρώ. Στον ΟΑΕΕ αναµένεται να επιβληθεί ειδική εισφορά µε βάση τον τζίρο (από το 2012 ή το 2013).
Επιβολή ειδικής εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Η εισφορά αυτή θα κυµαίνεται από 3% έως 10% και θα κλιµακώνεται ανά 50 ευρώ. ∆ηλαδή θα είναι 3% για ποσά από 300 έως 350 ευρώ, 4% για ποσά από 350 έως 400 ευρώ και ούτω καθεξής. Επίσης προβλέπεται και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταµεία έχουν οικονοµικά προβλήµατα. Η µείωση των συντάξεων εκτιµάται πως θα είναι 20%, µε τις αλλαγές να αγγίζουν και τους νυν συνταξιούχους. Τα πρώτα µέτρα θα «τρέξουν» τον Σεπτέµβριο και οι περικοπές θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2012.
Μείωση του εφάπαξ στα ελλειµµατικά Ταµεία. Η µείωση σε πρώτη φάση αναµένεται να είναι της τάξης του 10% και δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερη και τρίτη δόση περικοπών (το 2012 και το 2013). Οι µειώσεις θα ξεκινήσουν από το Ταµείο Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων, όπου αυτή τη στιγµή εκκρεµούν 40.000 αιτήσεις. Σηµειώνεται πως µε «κούρεµα» 10% στο εφάπαξ οι δηµόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν κατά µέσο όρο 4.500 ευρώ και οι εργαζόµενοι στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα από 3.500 έως 8.500 ευρώ.
Επιβολή αυστηρών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδοµάτων µε στόχο την εξοικονόµηση 661 εκατοµµυρίων ευρώ. Το µέτρο θα αφορά παροχές από τα ασφαλιστικά ταµεία (π.χ. ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά επιδόµατα) αλλά και από τους οργανισµούς (Εργατική Κατοικία, Εργατική Εστία). Για το επίδοµα ανεργίας, όσον αφορά την καταβολή του, εφεξής θα λαµβάνονται υπόψη: η διάρκεια της απασχόλησης πριν από την καταβολή του επιδόµατος και το κατά πόσο είναι η πρώτη φορά που ο εργαζόµενος ζητά το επίδοµα αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ).
Από κόσκινο οι αναπηρικές
Ο ΑΥΣΤΗΡΟΣ έλεγχος όλων των αναπηρικών συντάξεων µε στόχο το ποσοστό τουςνα περιοριστεί από το14% στο 10% µέχρι το 2015, είναι ένααπό τα µέτραπου προβλέπειτο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα γιατην οικονοµία. Η επανεξέταση των συντάξεων,όπως διευκρινίζεται, δεν θααφορά τις µόνιµες συντάξειςαλλά αυτές για τις οποίεςγίνεται επαναξιολόγηση ανά τακτά χρονικά διαστήµατα.
Στόχος τουµέτρου είναιη εξοικονόµηση 625 εκατοµµυρίων ευρώ. Επίσης, το ποσοστό αναπηρίας µε βάση το νέο σύστηµα θα καθορίζεται πλέον από ειδικό κέντρο πιστοποίησης (ΚΕΠΑ). Με βάσητα στοιχεία αυτά θα δηµιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Αναπήρων, όπου θακαταγράφονταιόλοι οι δικαιούχοι των παροχών.
Τέλος, θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι για το πλαφόν στις κύριες συντάξεις, το οποίο είναι 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 2.775 ευρώ στα ειδικά Ταµεία.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα