Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Μόνιμη... έκτακτη εισφορά και ειδικά επαγγελματικά τεκμήρια
xrhma_3Επιβολή μόνιμης εισφοράς σε περισσότερους από 3.000.000 φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, καθιέρωση ειδικών «επαγγελματικών τεκμηρίων» για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης, μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και αυστηροποίηση του μέτρου των αποδείξεων, είναι τα νέα μέτρα στα οποία φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση.
Μετά τις έντονες διαφωνίες και αντιρρήσεις από υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος το αφορολόγητο όριο εισοδήματος διατηρείται στις 12.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση εγκαταλείπει το σχέδιο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και αναβάλλει την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και τους χυμούς.
H νέα εισήγηση
Ολα τα μέτρα θα «κλειδώσουν» στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αμέσως μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα κατατεθεί στη Βουλή. Οι εφαρμοστικοί νόμοι του Μεσοπρόθεσμου που θα εξειδικεύουν τα πρόσθετα μέτρα του 2011 θα κατατεθούν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ενώ τα μέτρα που θα αφορούν στην τετραετία 2012-2015 θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των νέων μέτρων που συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο περιέχει:
1. Την επιβολή εισφοράς σε περισσότερους από 3.000.000 φορολογούμενους με εισοδήματα (πραγματικά ή τεκμαρτά) άνω των 12.000 ευρώ, για να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ. Η εισφορά δεν θα είναι «έκτακτη» αλλά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς θα επιβάλλεται κάθε χρόνο -αρχής γενομένης από φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισφορά δεν θα υπολογίζεται μόνο με έναν συντελεστή 3% αλλά βάσει κλίμακας με συντελεστές 2% και 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
2. Την καθιέρωση νέων ειδικών «επαγγελματικών τεκμηρίων» με βάση τα οποία θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο όριο εισοδήματος για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες.
Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν να εισαχθούν κριτήρια όπως για παράδειγμα το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή στην οποία ασκείται το επάγγελμα, το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης, τα ελάχιστα όρια αμοιβών των υπάλληλων που απασχολούνται στην επιχείρηση ή το γραφείο του ελεύθερου επαγγελματία κ.λπ.
Με βάση τα κριτήρια θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος. Το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα «επαγγελματικά τεκμήρια» θα συγκρίνεται τόσο με το δηλούμενο εισόδημα όσο και με το εισόδημα που προσδιορίζεται με τα τεκμήρια διαβίωσης. Οποιο από τα τρία ποσά εισοδήματος είναι το μεγαλύτερο θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.
3. Τη σημαντική αύξηση των «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης», δηλαδή των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες.
4. Τη μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ για κάθε άτομο κι όχι στις 100.000 ευρώ, όπως πρότεινε στο Υπουργικό της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
5. Την αυστηροποίηση του μέτρου των αποδείξεων. Φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 6.000 ευρώ, για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος. Αποδείξεις από επαγγελματικούς κλάδους με ροπή στη φοροδιαφυγή (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.) θα μετράνε διπλά για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου.
Τα μέτρα που θα κλειδώσουν
Στο τραπεζι
1. Mόνιμη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
2. «Eπαγγελματικά τεκμήρια» για ελεύθερους επαγγελματίες.
3. Aυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης.
4. Mείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Aκίνητης Περιουσίας από τα 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ.
5. Aυστηροποίηση του μέτρου των αποδείξεων.
Aναβάλλεται
H εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
H επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και χυμούς.
H αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Aποφασίστηκε
Aναστολή του «πόθεν έσχες» για όλες τις κατοικίες μέχρι και το 2013.
Xορήγηση πρόσθετων κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία