Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Πριμ για νέους επιχειρηματίες
neanikh_epixeirhmatikothtaΠρόγραµµα για την τόνωση της νεανικής επιχειρηµατικότητας, 150 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τη χρηµατοδότηση µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων, θα ανακοινώσει τις επόµενες ηµέρες το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για πρόβλεψη του νέου Επενδυτικού Νόµου, η οποία απευθύνεται σε νέους 20–40 ετών και θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησής τους. Η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.
Το ύψος των ενισχύσεων του Ειδικού Καθεστώτος Ενισχύσεων της Επιχειρηµατικότητας των Νέων δεν θα µπορεί να υπερβαίνει το 100% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης στο βάθος της πενταετίας για έναν νέο επιχειρηµατία που θα ενταχθεί στο πρόγραµµα, µπορεί να φτάσει το ένα εκατοµµύριο ευρώ σε περίπτωση που γίνεται χρήση χρηµατοδοτικής µίσθωσης. Σε περίπτωση µη χρήσης χρηµατοδοτικής µίσθωσης, θα µπορεί να φτάσει σε 500.000 ευρώ. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραµµα είναι οι επιχειρήσεις να είναι µικρές ή πολύ µικρές, να έχουν συσταθεί εντός του 2011 και να µην έχουν µέτοχους µε ποσοστό άνω του 20% πρόσωπα που συµµετείχαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν το προηγούµενο δωδεκάµηνο.
Τα είδη των προβλεπόµενων ενισχύσεων αφορούν την επιχορήγηση που συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το ∆ηµόσιο χρηµατικού ποσού για την κάλυψη τµήµατος των ενισχυµένων δαπανών για την ίδρυση, οργάνωση καιλειτουργία της επιχείρησης –και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών –και την ενίσχυση χρηµατοδοτικήςµίσθωσης που συνίσταταιστην κάλυψη από το ∆ηµόσιο τµήµατος των καταβαλλόµενων δόσεων χρηµατοδοτικής µίσθωσης για εγκαταστάσεις και εξοπλισµό παραγωγής.
Οι ενισχύσεις θα δίνονται συνολικά κατά τα πρώτα πέντε έτη µετάτην ίδρυση της επιχείρησης, υπό τον όρο ότι το ποσό που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο δεν θα µπορεί να υπερβαίνει το 33% του συνόλου της χορηγούµενης ενίσχυσης.
Η συγκεκριµένη δράση είναι η µοναδική που περιλαµβάνεται στον Επενδυτικό Νόµο και προσφέρει ενίσχυση σε δαπάνες που αφορούν τη σύσταση και τη λειτουργία της επιχείρησης, όπως:
Αµοιβές για νοµικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης. Παροχή συµβουλών που έχουν άµεση σχέση µε τη δηµιουργία της επιχείρησης.
Τόκοι εξωτερικής χρηµατοδότησης (τραπεζικός δανεισµός).
Μίσθωση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισµού.
∆απάνες για ενέργεια,ύδρευση και θέρµανση.
∆ιοικητικές επιβαρύνσεις και φόροι, εκτός του ΦΠΑ και των εταιρικών φόρων.
Χρηµατοδοτική µίσθωση (leasing) κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισµού παραγωγής.
∆απάνες για τη µισθοδοσία, στις οποίες περιλαµβάνονται καιοι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
οι ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ θα µπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για την υπαγωγή των επενδυτικών τους σχεδίων στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών του ΥΠΑΑ για επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια, και στη Θεσσαλονίκη για τις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα