Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ανοίγει το μέτωπο της φοροδιαφυγής

Το μέτωπο της φοροδιαφυγής άνοιξε, σε συστηματική πλέον βάση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει τα χαρτιά του για επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα - σε μεταγενέστερο χρόνο - των πιο άδικων και αναποτελεσματικών φορολογικών μέτρων, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση.

 Πηγές του οικονομικού επιτελείου, όμως, μεταδίδουν ότι την ίδια ώρα δέχονται καταιγισμό αιτημάτων για δαπάνες από άλλους υπουργούς, τους οποίους κατηγορούν ότι δεν έχουν συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων. «Ολοι ζητούν κάτι», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Μόνον εφόσον τηρήσουμε πιστά τον προϋπολογισμό, εκπληρωθούν τα «προαπαιτούμενα» που έχουν οριστεί από την τρόικα και εισπραχθούν οι δόσεις, έπειτα από τρεις μήνες, θα θέσουμε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των φορολογικών μέτρων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
«ΤΑ ΝΕΑ» καταγράφουν σήμερα προτάσεις από εκπροσώπους κομμάτων, καθηγητές πανεπιστημίου και φοροτεχνικούς για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (βλ. σελ. 50-51).
Το θέμα επείγει καθώς, όπως επιβεβαιώνει σήμερα σε συνέντευξή του ο Πολ Τόμσεν (βλ. σελ. 27), η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα είναι στο εξής προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών όρισε την επιτροπή για την προετοιμασία του νομοσχεδίου που θα ασχολείται με τη φοροδιαφυγή και ξεκίνησε μια σειρά τακτικών συσκέψεων, δύο φορές την εβδομάδα, για να παρακολουθείται η πορεία των φορολογικών ελέγχων και να δίνονται οι αντίστοιχες οδηγίες. Σε ξεχωριστή σύσκεψη εξάλλου, χθες, με συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, άνοιξε και ο φάκελος του λαθρεμπορίου καυσίμων που υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ.
«Τη φοροδιαφυγή την πολεμάμε με δύο τρόπους: με ελέγχους και με ποινές», δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας στα «ΝΕΑ». Οπως εξηγεί, «οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ για την αυστηροποίηση των ποινών βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης».
Η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να δείξει έργο στο μέτωπο της φοροδιαφυγής όχι μόνο για να μη ρισκάρει τις δόσεις, αλλά και για να ισχυροποιήσει τη θέση της, ενόψει επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα ορισμένων από τα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μέτωπο αυτό εργάζεται ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και το επιτελείο του. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει στοιχεία για την απόδοση των φορολογικών μέτρων, ώστε να εισηγηθεί ανάλογα η κυβέρνηση στην τρόικα ποια κατά την άποψή της δεν φέρνουν αποτέλεσμα και θα ήταν σκόπιμο να καταργηθούν. Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η διατύπωση πρότασης για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ αντίθετα αυτό δεν ισχύει για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οπως λένε πηγές στο οικονομικό επιτελείο, η εξίσωση, παρότι οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης, έφερε στις 20 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου έσοδα αυξημένα κατά 20% σε σύγκριση με όλο τον Ιανουάριο του 2012. Βεβαίως, τα ποσά αυτά δεν έχουν σχέση με τις αρχικές φιλοδοξίες για έσοδα 1 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο κίνησης. Το λαθρεμπόριο βρήκε τελικά διέξοδο στο ναυτιλιακό πετρέλαιο.
Φτωχά είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και από την ανταπόκριση των 25.000 ατόμων που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Μόνο οι 2.000 υπέβαλαν νέες οριστικές δηλώσεις και άλλοι 1.500 προσωρινές, ενώ πολλοί εξακολουθούν να μη δικαιολογούν αυτά τα εμβάσματα. Ετσι, εξετάζεται η σκέψη «ξαφνικής βεβαίωσης» φόρου 45% των εμβασμάτων.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα