Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Νέοι επιχειρηματίες διεκδικούν χρηματοδότηση έως και 500.000 ευρώ

Την ευκαιρία να κερδίσουν χρηματοδότηση έως 500.000 ευρώ καθώς και ολοκληρωμένη υποστήριξη με τη μορφή καθοδήγησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών προκειμένου να δημιουργήσουν τη νέα τους επιχείρηση, προσφέρει σε επιχειρηματίες με έδρα στην Ελλάδα ετήσιο πρόγραμμα βραβείων. Στο πλαίσιο του οποίου, μπορούν οι υποψήφιοι να στείλουν αιτήσεις στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, για ακόμη λίγες ημέρες.

Πεπειραμένοι, αλλά και επιχειρηματίες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα μπορούν να υποβάλουν επιχειρηματικά σχέδια έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Γίνονται δεκτοί υποψήφιοι από οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας με μόνη υποχρέωση να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέσω του ιστότοπου των βραβείων.
Το πρόγραμμα των βραβείων ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2012 από την Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative, THI) και έχει ως στόχο να προσφέρει σε έλληνες επιχειρηματίες ό,τι χρειάζονται για να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση ή για να υλοποιήσουν μία νέα επιχειρηματική ιδέα στην περίπτωση που διαθέτουν ήδη δική τους εταιρεία.
Οι κριτές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν υλοποιήσιμα επιχειρηματικά σχέδια για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων τα οποία χαρακτηρίζονται από καινοτομία, δημιουργία θέσεων εργασίας, χρηματοοικονομική πειθαρχία και βιωσιμότητα. Οι συμμετοχές που θα κερδίσουν τα βραβεία είναι αυτές που θα πείσουν τόσο για τη δυνατότητά τους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα όσο και για την χρηματοοικονομική σοβαρότητα του επιχειρηματικού σχεδίου.
«Έχουμε ήδη παραλάβει μεγάλη ποικιλία επιχειρηματικών σχεδίων τα οποία καλύπτουν πολύ διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, από τον τουρισμό ως τη γεωργία, την ανάπτυξη λογισμικού και τις εναλλακτικές τεχνολογίες στον τομέα των κατασκευών. Θέλουμε συναφώς να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ότι όλες οι ιδέες είναι ευπρόσδεκτες», δήλωσε ο κ. Jimmy Αθανασόπουλος, διευθυντής των Ελληνικών Βραβείων Επιχειρηματικότητας. «Η καινοτομία αποτελεί πάντα σημαντικό στοιχείο. Εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε ακόμη περισσότερες αιτήσεις από ενθουσιώδεις επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν πίστη ότι θα πετύχουν και θα στείλουν μήνυμα ελπίδας στους συμπατριώτες τους».
Η επιτροπή κριτών των Ελληνικών Βραβείων Επιχειρηματικότητας θα ανακοινώσει έναν έως πέντε νικητές στις αρχές Απριλίου 2013 έπειτα από προσεκτική αξιολόγηση των χαρακτηριστικών κάθε πρότασης. Οι υπεύθυνοι καθοδήγησης των νικητών είναι ανώτερα στελέχη εταιρειών του διεθνούς Ομίλου Libra. Οι καθοδηγητές θα παρέχουν συμβουλές και καθοδήγηση καθ' όλη τη διάρκεια της φάσης δημιουργίας της νέας επιχείρησης. Στους νικητές προσφέρονται ακόμη υπηρεσίες υποστήριξης-νομικές, λογιστικές, επικοινωνίας και πληροφορικής. Επιπλέον, οι προτάσεις που θα βραβευθούν θα χρηματοδοτηθούν με ποσά από 100.000 έως 500.000 ευρώ, συναρτήσει του αριθμού των νικητών. Τα ποσά αυτά χορηγούνται άτοκα και χωρίς καμία επιβάρυνση, με μόνη υποχρέωση να αποπληρωθούν εντός πέντε ετών.
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν:
  • Άτομα που έχουν μία επιχειρηματική ιδέα, ακόμη και αν δεν διαθέτουν προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία,
  • Ομάδες προσώπων, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη συστήσει εταιρεία,
  • Υφιστάμενες ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες είναι σε θέση να αποδείξουν ότι διαθέτουν καινοτόμο ιδέα η οποία δεν απορρέει ευθέως από τη βασική τους δραστηριότητα και η οποία δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από ίδιους πόρους.
Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ο διεθνής οικογενειακός επιχειρηματικός Ομιλος Libra ο οποίος έχει ήδη δεσμευτεί για πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων των νικητών και για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης και καθοδήγησης από έμπειρα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.
Η Ελληνική Πρωτοβουλία
Η Ελληνική Πρωτοβουλία (THI) η οποία υποστηρίζει το Βραβείο, είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός φορέας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ιδρύθηκε το 2012 με αποστολή να αξιοποιήσει τη γενναιοδωρία της Ελληνικής Διασποράς και των Φιλελλήνων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του ελληνικού λαού προς την ευημερία της χώρας. Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας επιδιώκει να αναδείξει το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα και να ενθαρρύνει την ίδρυση και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων. Στο μέλλον, η THI θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει τη βιώσιμη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Θα συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας επηρεάζοντας θετικά προς την υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών.
Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είναι:
∙ Ανδρέας Λιβέρης (Πρόεδρος), πρόεδρος, πρόεδρος Δ.Σ.και διευθύνων σύμβουλος, The Dow Chemical Company
∙ Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, Ομιλος Libra
∙ Muhtar Kent, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, The Coca - Cola Company
∙ Γιώργος Δαυίδ, πρόεδρος Δ.Σ., Coca - Cola Hellenic Bottling Company
∙ Γιώργος Στάμας, κύριος εταίρος, Kirkland & Ellis LLP
Σημειώνεται ότι ο Ομιλος Libra είναι διεθνής επιχειρηματικός όμιλος με δραστηριότητες σε πέντε κυρίως τομείς: ναυτιλία, αεροπλοΐα, ακίνητα, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ενέργεια. Με βάση αρχικά τη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Λογοθέτη, ο όμιλος διαθέτει σήμερα 30 θυγατρικές εταιρείες και 23 γραφεία σε τέσσερις ηπείρους. Διακρίνεται για τη δυνατότητά του να συνδυάζει παραδοσιακές αξίες, νέες ιδέες και ευέλικτο τρόπο σκέψης προκειμένου να αξιοποιεί διαφορετικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα