Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα: Εως και διαγραφή χρεών που θεωρούνται ανείσπρακτα

Σύμφωνα με όσα λέει στην Καθημερινή της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η ρύθμιση θα είναι απολύτως προσαρμοσμένη στο οικονομικό προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων προς τους πελάτες τους. Δηλαδή, η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, η προηγούμενη συμπεριφορά του κ.λπ. Κατ' αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η δυνατότητα καταβολής των δόσεων προς όφελος και των δύο πλευρών. Ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει, επίσης, τη διαγραφή των χρεών τα οποία θεωρούνται ανείσπρακτα, προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό βάρος και να υπάρχει μία ρεαλιστική εικόνα για το ύψος των οφειλών προς το Δημόσιο.

Τέλος, κατηγορηματικός εμφανίζεται ως προς το θέμα της διαφθοράς και της πάταξης της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, απομακρύνει τα ταμεία από τις εφορίες και προχωρά σε άνοιγμα των λογαριασμών όλων των διευθυντών, οι οποίοι κατέχουν νευραλγικές θέσεις του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, πολλή δουλειά θα έχει και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων
«Ήδη, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία και το συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί στον υπουργό Οικονομικών η πρόταση, προκειμένου να εισαχθεί σε κάποιο σχέδιο νόμου», δηλώνει.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, εξετάζεται «κούρεμα» των προστίμων στο 20% της συνολικής οφειλής, καθώς και πολλές δόσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ρύθμιση για το σκέλος των φόρων θα συζητηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τους επικεφαλής της τροίκας, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια.
Για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η πρόταση προβλέπει εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις (από 48 σήμερα), με ελάχιστη καταβολή 100 - 250 ευρώ και τα χρέη προς τα Ταμεία, 60 έως 100 μηνιαίες δόσεις για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, εφόσον εφεξής καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές.
ΠΗΓΗ: Ημερησία