Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Προς μείωση συντελεστών ΦΠΑ
Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας. Στο ιδανικό σενάριο, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, ο συντελεστής ΦΠΑ 23% θα μειωθεί στο 20% και ο συντελεστής 13% στο 10% ενώ δεν θα υλοποιηθεί η πρόβλεψη για μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ) από το 13% στο 23%. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του παραπάνω σεναρίου είναι το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή οι όποιες αλλαγές στους συντελεστές να αντισταθμίζονται από έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να προέλθουν από άλλες παρεμβάσεις. Ετσι, μόνο και μόνο για να μην υλοποιηθεί η πρόβλεψη μετάταξης των υπηρεσιών εστίασης από το 13% στο 23%, η οποία έχει ψηφιστεί με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και προβλέπεται να υλοποιηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει μέτρα απόδοσης 300 εκατ. ευρώ για φέτος και 700 εκατ. για το 2012, όσο ακριβώς δηλαδή προβλέπεται ότι θα αποδώσει η μετάταξη.
Κερδισμένοι και χαμένοι. Από τις προθέσεις της κυβέρνησης, πάντως, στον βαθμό που τελικά υλοποιηθεί η πρόταση Οικονόμου, προκύπτουν μεγάλοι χαμένοι αλλά και μεγάλοι κερδισμένοι. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται κλάδοι και όσοι κάνουν χρήση προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα υπάγονται στον συντελεστή 6,5%, ο ο οποίος σχεδιάζεται να καταργηθεί. Στον συντελεστή αυτόν υπάγονται, μεταξύ άλλων, φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, περιοδικά, βιβλία και θέατρα. Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή θα σημάνει αυτόματα επιβάρυνση των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες.
Από την άλλη, κερδισμένοι θα είναι σε κάθε περίπτωση οι κλάδοι αλλά και όσοι κάνουν χρήση προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται στον συντελεστή 23%, αφού σε κάθε περίπτωση οι επιβαρύνσεις θα μειωθούν. Πρόκειται για προϊόντα όπως ρούχα και παπούτσια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οικοδομικά υλικά και ακίνητα.
Μετατάξεις προϊόντων. Οι παρεμβάσεις στο ύψος των συντελεστών αναμένεται να συνοδευτούν και από εσωτερικές μετακινήσεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον έναν συντελεστή στον άλλον, γι' αυτό άλλωστε είναι πρόωρο να γίνει λόγος για τυχόν συνολική ωφέλεια προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται στον συντελεστή 13%.
Πρόκειται πάντως για εισηγήσεις που θα αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται τον Σεπτέμβριο καθώς η κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται τον Οκτώβριο.
Για τα τέλη των Ι.Χ. Ανοιχτός εμφανίστηκε ο κ. Οικονόμου και στο ενδεχόμενο καθιέρωσης οικογενειακών κριτηρίων αλλά και κριτηρίων παλαιότητας για τον προσδιορισμό των τελών των Ι.Χ., όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» την περασμένη Δευτέρα.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις επιβολής φόρου στις τράπεζες, είπε ότι «ο φόρος είναι κυρίαρχο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να τον επιβάλει ακόμα και αύριο το πρωί», χωρίς να αναφέρει αν υπάρχει τέτοια πρόθεση.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα