Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ποιοι θα κάνουν τον νέο αυτοέλεγχο ΦΠΑ
Φέτος για να θεωρηθεί έγκυρος ο νέος αυτοέλεγχος, οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλουν και το ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του αυτοελέγχου είναι μεγαλύτερα από αυτά που καταχωρίσθηκαν στα βιβλία
Νέα παράταση μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των ειδικών σημειωμάτων αυτοελέγχου ΦΠΑ ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Φέτος, για να θεωρηθεί έγκυρος ο νέος αυτοέλεγχος, οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλουν και το ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του αυτοελέγχου είναι μεγαλύτερα από αυτά που καταχωρίσθηκαν στα βιβλία.
Το ειδικό σημείωμα υποβάλλεται ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του ΦΠΑ με τον αυτοέλεγχο, δηλαδή αν αυτό είναι χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό.
Σημειώνεται ότι στον αυτοέλεγχο υπάγονται επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 300.000 ευρώ και ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι 150.000 ευρώ.
Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Για να υπαχθεί κάποιος στη διαδικασία του αυτοελέγχου πρέπει να υποβάλει και το "Ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ". Στο σημείωμα αυτό περιλαμβάνονται οι τυχόν διαφορές ΦΠΑ που προκύπτουν με βάση τα προσδιορισθέντα ακαθάριστα έσοδα. Τα έσοδα αυτά κατανέμονται κατά συντελεστή ΦΠΑ, σε υποκείμενες και απαλλασσόμενες με ή χωρίς δικαίωμα έκπτωσης. Η κατανομή γίνεται με βάση τα πραγματικά έσοδα των βιβλίων.
Αν υπάρχει μετακύλιση ΦΠΑ, γίνεται αναπροσαρμογή και καταλογίζεται ο ΦΠΑ με προσαύξηση 40%. Γίνεται ο υπολογισμός και υποβάλλεται το ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ.
Οταν σε μία χρήση έχει μεταφερθεί πιστωτικό (αρνητικό) υπόλοιπο ΦΠΑ από προηγούμενη ανέλεγκτη χρήση, το μεταφερόμενο αυτό πιστωτικό υπόλοιπο δεν υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση του τυχόν οφειλόμενου ΦΠΑ που γίνεται με το ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου. Το πιστωτικό αυτό θα διακανονιστεί κατά το κλείσιμο της προηγούμενης ανέλεγκτης χρήσης από την οποία έχει μεταφερθεί.
Για όσους περαίωσαν τη χρήση του 2009, πληρώνοντας τον φόρο που ανέγραφαν τα ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα, αλλά είχαν σε εκκρεμότητα πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ, θεωρείται ότι η χρήση του 2009 παραμένει "ανέλεγκτη" και ότι σε περίπτωση υποβολής ειδικού σημειώματος αυτοελέγχου ΦΠΑ για τη χρήση του 2010 θα πρέπει να καταβάλουν μαζί με τον ΦΠΑ αυτοελέγχου και ένα επιπλέον ποσό ίσο με το πιστωτικό υπόλοιπο του 2009.
Το ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ υποβάλλεται στην αρμόδια εφορία σε τρία αντίτυπα.
Ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται εφάπαξ, εφόσον είναι μικρότερος ή ίσος των 300 ευρώ. Εάν είναι μεγαλύτερος, δύναται να καταβληθεί μέχρι και σε 6 μηνιαίες δόσεις.
ΠΗΓΗ: Έθνος