Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Προς μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ή να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης που λαμβάνουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη. Χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε πως το θέμα εξετάζεται σε σχέση με τα ποσά που μπορούν να διατεθούν, προσθέτοντας πως το προηγούμενο έτος πολλοί ήταν εκείνοι που δεν έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα τον Σεπτέμβριο.

Στον προηγούμενο έλεγχο η τρόικα δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ, με το σκεπτικό ότι αυτή θα προκαλούσε απώλειες εσόδων στον προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση για να προχωρήσει η μείωση του φόρου θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να προτείνει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, όπως άλλωστε έγινε και με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Ακίνητα Όσον αφορά στον φόρο ακινήτων ο κ. Μαυραγάνης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το υπουργείο θα είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή τον ενιαίο φόρο από το 2014, ώστε να εισπράττεται πλέον από τις ΔΟΥ.
Όπως είπε, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι μόνο στο χέρι μας να το επιτύχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τις αντικειμενικές αξίες, σημείωσε πως το σχετικό πόρισμα για τη διαδικασία που θα εφαρμόζεται θα εξεταστεί από το υπουργείο, χαρακτηρίζοντας μεταβατικό στάδιο το 2014.
Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης φορολογικών συντελεστών, ο κ. Μαυραγάνης μίλησε για το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα, με πρώτο βήμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα αποτελέσματα που αυτή πρέπει να φέρει. Πρόσθεσε πάντως ότι ήδη έχουν γίνει μειώσεις φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου συντελεστή στο 42%.
Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες εξήγησε ότι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης «είναι ένα θέμα που μπορούμε να δούμε», αλλά εξαρτάται από τη δημοσιονομική πορεία και την κανονική ροή φορολογικών εσόδων. Τέλος για το νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων που θα τεθεί σε ισχύ για τη χρήση του 2014 δήλωσε ότι και αυτό είναι υπό μελέτη από το υπουργείο και πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Σεπτεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία