Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΠΑ: 65.000 επιχειρήσεις στο στόχαστρο 200 "ράμπο"
Ειδικό σώμα 200 φορο-ελεγκτών συγκροτεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την είσπραξη του ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών από 65.000 επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλλει στην εφορία περιοδικές δηλώσεις για την απόδοση των φόρων αυτών στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με το φθινοπωρινό σχέδιο δράσης του ΣΔΟΕ, οι 200 φορο-ελεγκτές θα εφορμούν σε όλη τη χώρα και θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις οι οποίες επιλέγουν να μην αποδίδουν στο κράτος το ΦΠΑ ή το ΦΜΥ, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας. Παράλληλα, όμως, θα δοθεί στους ελεγχόμενους επιχειρηματίες η ευκαιρία να ενταχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση.
Πιο συγκεκριμένα, η ειδική ομάδα κρούσης του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των Ελεγκτικών Κέντρων θα επισκέπτεται για προσωρινό έλεγχο τις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ ή ΦΜΥ ή δεν έχουν πληρώσει τους φόρους. Θα ενημερώνουν τον επιχειρηματία για το ύψος της οφειλής του και θα τον καλούν να περάσει από το ταμείο της εφορίας για να τακτοποιήσει την οφειλή. Όσοι δηλώνουν αδυναμία άμεσης πληρωμής του ΦΠΑ ή του ΦΜΥ που οφείλουν στο Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν μέρος της οφειλή και το υπόλοιπο ποσό να το καταβάλλουν σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση χρωστά ΦΠΑ 100.000 ευρώ και αδυνατεί να τον καταβάλλει, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει, θα κληθεί να πληρώσει αρχικά ένα μικρό ποσό 10.000 - 20.000 ευρώ και για την υπόλοιπη οφειλή θα γίνεται διακανονισμός ώστε να την εξοφλήσει μέσα σε ένα έτος.
Κάθε εβδομάδα οι ελεγκτές θα δίνουν αναφορά στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη, για τα αποτελέσματα των ελέγχων αλλά και για τις επιχειρήσεις που συμμορφώθηκαν. Οι επιχειρήσεις που δε θα συμμορφωθούν και δε θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση τμηματικής καταβολής του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον τακτικό φορολογικό έλεγχο και με τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις φόρων.
Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλλει αποφασιστικά στην απόδοση του ΦΠΑ, δίνοντας αφενός μια «τονωτική» ένεση στα δημόσια έσοδα, που και στο οκτάμηνο κινούνται κάτω από τους στόχους, αφετέρου δε θα αυξήσει τα βεβαιωθέντα έσοδα από τη στιγμή που οι υπόχρεοι ενταχθούν στην ανωτέρω ευνοϊκή ρύθμιση. Στη μάχη των εσόδων «ρίχνονται» και οι μετατάξεις 400 υπαλλήλων από τις εφορίες στο ΣΔΟΕ και αντίστροφα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία