Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Kλειδώνουν" φόροι και παροχές
Με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από χθες για να παρευρεθεί στις σημερινές συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, θα "κλειδώσουν" οι αποφάσεις για φόρους και παροχές εν όψει της Διεθνούς Eκθεσης Θεσσαλονίκης και της τελικής κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011.
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως το τέλος Σεπτεμβρίου μαζί με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Οι βασικές κατευθύνσεις θα παρουσιαστούν στην τρόικα, που φτάνει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα για την ενδιάμεση αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου. Εως το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να καταλήξει στις τελικές αποφάσεις που αφορούν τα εξής:
1 Εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης σε αντιστάθμισμα του "παγώματος" της μαζικής μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (από 11% στο 23%). Στο επιτελείο του Γ. Παπακωνσταντίνου εξετάζουν όλα τα σενάρια, ώστε να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η επιβάρυνση στα νοικοκυριά, όποια και αν είναι τελικά η απόφαση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που θα αυξήσει έως και 50% την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, θα συνοδευτεί από:
Από 15 Οκτωβρίου
Τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με εισοδηματικά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια. Στόχος είναι η πρώτη δόση να χορηγηθεί από τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, από 412 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 390 ευρώ.
Την αύξηση της σταθερής έκπτωσης 20% της τιμής φυσικού αερίου σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 30%-40%. Δεν αποκλείεται να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζοντας ότι η κατάργηση του φτηνού πετρελαίου θέρμανσης προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και επιβαρύνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, εξετάζει και εναλλακτικά σενάρια, όπως την αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ από 11% στο 13% και τη διατήρηση του υψηλού ΦΠΑ στο 23% ή την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%-18%.
2 Το νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που το πιθανότερο είναι να περιλαμβάνει διορθωτικές κινήσεις:
Στη φορολογία των επιχειρήσεων με στόχο την προέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη της απασχόλησης.
Στο μέτρο των αποδείξεων.
Στα τέλη κυκλοφορίας.
Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων για την είσπραξη του ΦΠΑ που δεν αποδίδουν οι επιχειρήσεις, καθώς και για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
ΠΗΓΗ: Έθνος