Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Απλήρωτα 3 δισ. κάθε μήνα λόγω αδυναμίας τακτοποίησης των φορολογουμένων

Χρέη που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ αφήνουν απλήρωτα πλέον κάθε μήνα οι φορολογούμενοι ενώ την ίδια ώρα μια στις πέντε επιχειρήσεις δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να αποδώσει στο Δημόσιο το φόρο.

Την αδυναμία των φορολογούμενων να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς της εφορία αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, οφειλές συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενώ ήδη από τον Αύγουστο είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα άλλα 2,98 δισ. ευρώ χρεών. Δηλαδή, μέσα σε δυο μήνες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο «φούσκωσαν» κατά 6,2 δισ. ευρώ ενώ από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 10,169 δισ. ευρώ. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν στο επίπεδο – ρεκόρ των 53,8 δισ. ευρώ.
Εξάλλου για να επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ φέτος από τα ληξιπρόθεσμα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για την εξόφληση τους . Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και δεν θα υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δίνουν στην εφορία όσα μπορούν, ακόμα 80 ή 100 ευρώ το μήνα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία