Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Παγίδα για το απλήρωτο χαράτσι

«Μπλόκο» στήνει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» για το 2011 και το 2012 μέσω των αριθμών παροχής ρεύματος, τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά για όλες τις κατοικίες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, μιλώντας χθες στο MEGA, ανέφερε πως τα στοιχεία που έλαβε το υπουργείο από τη ΔΕΗ, για όσους δεν είχαν πληρώσει το έκτακτο τέλος το 2011, δείχνουν ότι το 40% των περιπτώσεων δεν αφορούσε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι και οι υπόχρεοι καταβολής του τέλους.

Όπως εξήγησε, αυτό συνέβη γιατί πολλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδονται στα ονόματα προηγούμενων ιδιοκτητών ή στα ονόματα ενοικιαστών ή σε πρόσωπα που είναι συγγενείς με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Ετσι βεβαιώθηκαν οφειλές σε φορολογουμένους που δεν ήταν οι πραγματικοί υπόχρεοι. Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε ο κ. Θεοχάρης, οι συγκεκριμένοι ταλαιπωρήθηκαν στις εφορίες μέχρι να αποδείξουν ότι δεν είναι οι πραγματικοί οφειλέτες του έκτακτου τέλους.
Προκειμένου, λοιπόν, να βρεθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι οφείλουν το «χαράτσι» του 2011 και του 2012 , το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να υποχρεώσει όλους τους φορολογουμένους να δηλώσουν στα έντυπα των φετινών δηλώσεων τους αριθμούς παροχής ρεύματος που αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή στους μετρητές κατανάλωσης της ΔΕΗ.
Κατάλογος
Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατό να διασταυρωθούν οι αριθμοί παροχής ρεύματος που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των περιπτώσεων του απλήρωτου τέλους με τους αριθμούς παροχής ρεύματος που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις φετινές δηλώσεις και να εντοπιστούν αυτοί που πραγματικά οφείλουν το τέλος.
Επίσης ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα πληρώσουν φέτος μικρότερο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι.
Ο... λογαριασμός θα είναι ελαφρύτερος για τους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς η ειδική εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012. Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το 2014.
Κι αυτό καθώς και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει έστω και με μειωμένους συντελεστές τα αγροτεμάχια των αγροτών.
Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει εκ νέου η αρμόδια διακομματική επιτροπή υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, για να εξετάσει τις νέες προτάσεις του οικονομικού επιτελείου.
Μέχρι στιγμής και με βάση τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί στο υπουργείο, από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων υπολογίζονται έσοδα 1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια) και 600 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.
Αν, όμως, τα 14 εκατ. στρέμματα τα οποία ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες δεν υπαχθούν στον Ενιαίο Φόρο, τότε θα δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» στα προσδοκώμενα έσοδα και πιθανότατα επιπλέον βάρος θα «πέσει» στα αστικά ακίνητα.
ΠΗΓΗ: Έθνος