Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τι αλλαζει - ΕΚΑΣ µε εισοδηµατικά κριτήρια
Με το νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ), το οποίο θα κατατεθεί καιθα ψηφιστεί µετά τοΠάσχα, προβλέπονται µεταξύ άλλων:
n Ο συνυπολογισµός όλων των εισοδηµάτων (εκτός κοινωνικών επιδοµάτων) στα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Αντιµετωπίζεται έτσι ένα πρόβληµα καταστρατήγησης του αρχικού νόµου και δικαιότερης κατανοµής των πόρων για την ενίσχυση χαµηλοσυνταξιούχων που έχουν µεγαλύτερη ανάγκη.
n Κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων για ιατροφαρµακευτική περίθαλψη. Καλύπτονται για ιατροφαρµακευτική και νοσοκοµειακή περίθαλψη για το 2011 οι άνεργοι, καθώς καιοι εργαζόµενοι που συµπλήρωσαν το2010 τουλάχιστον 50 ένσηµα.
n Προστασία από απόλυση λόγω µητρότητας: διευρύνεται ο χρόνος προστασίας από 12 σε 18 µήνεςαπό τον τοκετό για τις µητέρες, έτσι ώστε να µην απολύονται µετά την εξάµηνη άδειαπου λαµβάνουν. Παράλληλα προβλέπεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας και για την περίοδο των 6 µηνών της ειδικής άδειας µητρότητας.
n Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων παιδιών. Προβλέπεται η ίδια δυνατότητα συνταξιοδότησης και για τους άνδρες µε 25ετία, εναλλακτικά µε τη γυναίκα, όταν είναι γονείς αναπήρων παιδιών.
Αυστηροποιούνται όµως οι προϋποθέσεις και για τους δύο, έτσι ώστε να µην καταστρατηγείται το ισχύον καθεστώς. n Σύνταξη διαζευγµένων: βελτιώνονται οι διατάξεις για τη σύνταξη των διαζευγµένων, έτσι ώστε το ποσόν τηςσύνταξης για τον/τη διαζευγµένο/η ναείναι ανάλογο και µε τα χρόνιατης συµβίωσης µε τον/την πρώην σύζυγο.
n Προσωρινή σύνταξη: Προβλέπεται η υποχρέωση των Ταµείων Κύριας Ασφάλισης και του ∆ηµοσίου να καταβάλλουν προσωρινή σύνταξη, τουλάχιστον 80% αυτής που προκύπτει απότα στοιχεία του ασφαλισµένου. Ηπροσωρινή σύνταξη καταβάλλεται το αργότερο σε ενάµιση µήνα, εφόσον ο εργαζόµενος έχει ασφαλιστεί σε ένα Ταµείο και το αργότερο σε 2½ µήνες, εφόσον υπάρχειδιαδοχική ασφάλιση.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα