Τρίτη 19 Απριλίου 2011

20 μετοχές που υπόσχονται αποδόσεις εν μέσω κρίσης
Με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο «μάτι του κυκλώνα» απόρροια της ύφεσης στην Ελλάδα αλλά και της μεγάλης πτώσης στην αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι μετοχές που θα μπορούσαν να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις -κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις- δεν ξεπερνούν τις... 20.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται στα σενάρια αποκρατικοποιήσεων, καθώς και σε τίτλους εγχώριων ομίλων οι οποίοι είτε χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, είτε είναι ηγέτες στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται, είτε φροντίζουν «παραδοσιακά» να ανταμείβουν τους μετόχους τους ανεξάρτητα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Οι 10 μετοχές που «παίζουν» στα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα είναι αρκετά επιθετικό με σκοπό έσοδα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εμπλεκόμενες μετοχές σε σενάρια αποκρατικοποιήσεων έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη από το ξεκίνημα του 2011.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, και ενώ ο Γενικός Δείκτης εμφάνιζε άνοδο 8,6%, τα «χαρτιά» με κρατικές συμμετοχές παρουσίαζαν πολύ καλύτερη εικόνα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στον 20άρη, ο ΟΤΕ έκλεισε το τρίμηνο με άνοδο 28,5%, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 25,8%, ο ΟΠΑΠ με 16,8%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 15% και η ΔΕΗ με 14,2%, ενώ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση εντυπωσιακές ήταν οι αποδόσεις για τα δύο λιμάνια (ΟΛΘ 52% και ΟΛΠ 26,5%) ακολουθούμενα από τις κρατικές εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΑΘ 23,1% και ΕΥΔΑΠ 14,9%).
Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο, η προσοχή όλων εστιάζεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα και κατά δεύτερο λόγο στην T-Bank και την Τράπεζα Αττικής.
Ειδικότερα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Euroxx το θεωρεί ως το πλέον ελκυστικό στόχο εξαγοράς μεταξύ των κρατικών τραπεζών δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής του βάσης και της ποιότητας των παγίων, καθώς και της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει. Η χρηματιστηριακή, η οποία αυξάνει την τιμή-στόχο στα 3,60 ευρώ από 3,30 ευρώ προηγουμένως, σημειώνει πως το αρνητικό περιβάλλον στην Ελλάδα επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, και τα μεγέθη του Τ.Τ., ωστόσο στέκεται στην ισχυρή παραγωγή των εσόδων, στην υγιή ανάπτυξη των χορηγήσεων και στα σχέδια της διοίκησης για σημαντικό περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Από την πλευρά της η Εθνική Χρηματιστηριακή βάζει τον πήχυ στα 3,30 ευρώ.
Αγροτική Τράπεζα
Αναφορικά με την Αγροτική Τράπεζα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,26 δισ. ευρώ, για την οποία παραμένει άγνωστο πως θα συμπεριφερθούν ιδιώτες επενδυτές και ελληνικό Δημόσιο. Οι τιμές-στόχοι για τη μετοχή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα με τη Deutsche Bank να βάζει τον πήχυ στο 0,30 ευρώ, την UBS στο 0,50 ευρώ και την Euroxx στο 0,57 ευρώ.
Για τον ΟΤΕ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός του 2011 σε διάθεση ποσοστού 10% , το πιθανότερο μέσω συμφωνίας με τη Deutsche Telekom (με άσκηση του δικαιώματος πώλησης που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο). Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην εταιρεία, η Morgan Stanley εκτιμά ότι δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στα φετινά μεγέθη του Οργανισμού, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της διοίκησης του ομίλου για περιορισμό του λειτουργικού κόστους (μέσω της μείωσης προσωπικού), αλλά και η μειωμένη φορολογία θα στηρίξουν τη μετοχή για την οποία δίνει τιμή-στόχο τα 12,50 ευρώ.
Αντιδράσεις
Για τη ΔΕΗ τα πράγματα είναι πιο... πολύπλοκα καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους της επιχείρησης, στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο ενδεχόμενο μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 51%. Για την ώρα, δρομολογούνται οι διαδικασίες ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ από το 2012 θα πέσει στο... τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σχέδιο της κυβέρνησης για πώληση ποσοστού της τάξης του 17% της επιχείρησης. Στα της εταιρείας, η HSBC επισημαίνει την αβεβαιότητα που υπάρχει στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς, γεγονός στο οποίο αποδίδει και το σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή έναντι των ανταγωνιστών της. Για το λόγο αυτό η χρηματιστηριακή βάζει τον πήχυ στα 12,8 ευρώ, ενώ χαμηλότερη είναι και η τιμή-στόχος (11,8 ευρώ) από την Proton η οποία ανησυχεί για το πώς η εταιρεία θα μπορέσει να αυξήσει τα τιμολόγια του ρεύματος ώστε να εξισορροπήσει τον περιορισμό των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από το 2013 και ύστερα.
Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση προτίθεται να πωλήσει όλη τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου (34%) το 2012, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, πιθανόν μετά το Πάσχα, για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οργανισμός θα αναλάβει για μία μεταβατική περίοδο 2-3 ετών τη λειτουργία του βιντεολόττο στα πρακτορεία του, εξέλιξη η οποία αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ΟΠΑΠ, ο οποίος παράλληλα θα μπορεί να προωθεί καλύτερα στους νέους πελάτες του και τα άλλα παιχνίδια του. Εφόσον προκριθεί αυτό το σενάριο, η Alpha Finance εκτιμά ότι η «δίκαιη τιμή» για τον ΟΠΑΠ είναι τα 19 ευρώ με τη μέση ετήσια αύξηση των εσόδων της επιχείρησης να διαμορφώνεται πλέον στο 4,1% για την περίοδο 2010-2020. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πήχυς κατεβαίνει προς τα επίπεδα στα 16,1 ευρώ ή ακόμη και στα 12.
Υδρευση
Στον κλάδο της Υδρευσης, για τον οποίο εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον τόσο από ξένους ομίλους του κλάδου όσο και από επενδυτικά funds, υπάρχει εισήγηση για συμβάσεις παραχώρησης σε ορισμένα χρονικά διαστήματα (π.χ. 10-20 χρόνια). Αναφορικά με τις εισηγμένες του κλάδου, η EFG Equities σημειώνει ότι για την ΕΥΔΑΠ υπάρχει «κρυμμένη αξία» η οποία προέρχεται από την «ανάρρωση» του κόστους της Ψυτάλλειας, την ενοποίηση των δήμων σε άμεσα δίκτυα προμήθειας νερού και από την αύξηση των τιμολογίων. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών θεωρείται ικανός να προσελκύσει αρκετούς επενδυτές ενώ για τη μετοχή διατηρεί την τιμή-στόχο στα επίπεδα των 7,40 ευρώ.
Αναφορικά με την ΕΥΑΘ, η χρηματιστηριακή σημειώνει τη θετική επίδραση που έχει για την εταιρεία η συμφωνία με το Δημόσιο και η ενοποίηση των επιπλέον δήμων στο δίκτυό της. Παράλληλα ανεβάζει τον πήχυ στα 4,85 ευρώ από 4,60 ευρώ προηγουμένως.
Λιμάνια
Τέλος στα λιμάνια και πιο συγκεκριμένα στον ΟΛΠ το ζητούμενο για τη φετινή χρονιά είναι η πορεία του εγχώριου φορτίου -η πτώση του οποίου είναι δεδομένη και το 2011- και πως το διεθνές transit φορτίο θα αντισταθμίσει τις εγχώριες απώλειες. Κρίσιμος παραμένει και ο ρόλος της αυτόνομης λειτουργίας της προβλήτας Ι υπό την πίεση του ανταγωνισμού και της κρίσης, με τη διοίκηση να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στους τομείς της κρουαζιέρας και του αυτοκινήτου προκειμένου να καταφέρει να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα έσοδα της εταιρείας. Η τιμή-στόχος από την Alpha Finance που παρακολουθεί τη μετοχή ορίζεται στα 23,5 ευρώ, δίνοντας δηλαδή σημαντικά περιθώρια ανόδου σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό. Αναφορικά με τον ΟΛΘ, η απόφαση της κυβέρνησης για μειώσεις μισθών σε μέρος του προσωπικού αναμένεται να αποτυπωθεί με νέα αύξηση των μεγεθών στη φετινή χρήση.
10 επενδυτικές ευκαιρίες πλην... «κρατικόχαρτων»
Coca-Cola 3E
Ισχυρό brand, υγιή θεμελιώδη
Η Coca-Cola 3E παραμένει μία από τις σταθερές επιλογές των περισσότερων θεσμικών χαρτοφυλακίων καθώς ανεξάρτητα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η εταιρεία έχει συνηθίσει τους μετόχους της σε ανοδική πορεία του τίτλου στο ταμπλό και σε γενναιόδωρες κινήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται είτε με διανομή υψηλού μερίσματος, είτε με επιστροφή κεφαλαίου.
Η ATE Securities υπογραμμίζει τα ισχυρά θεμελιώδη της εταιρείας, τα υγιή χρηματοοικονομικά της και το πασίγνωστο brand της, ενώ δίνει τιμή-στόχο τα 22,80 ευρώ. Από την πλευρά της η Goldman Sachs βάζει τον πήχυ στα 23,20 ευρώ, σημειώνοντας πάντως την αρνητική επίδραση που αναμένεται να έχουν στα φετινά μεγέθη της εισηγμένης οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών. Ο οίκος ωστόσο θεωρεί πως δεν θα επηρεάσουν τις πωλήσεις αλλά θα επιφέρουν αύξηση του κόστους και μείωση των EBIT κατά 7% το 2011 και κατά 9% το 2012.
Motor Oil
Ισχυρό management, γενναιόδωρο μέρισμα
Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς αλλά κυρίως η ολοκλήρωση των μεγάλων επενδύσεων που υλοποιούσε ο όμιλος τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται να αρχίσουν να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των επόμενων ετών. Η Euroxx ανεβάζει τον πήχυ για τη μετοχή στα 12,50 ευρώ από 10,30 ευρώ προηγουμένως, με τη χρηματιστηριακή να αναμένει για τη φετινή χρήση καθαρά κέρδη της τάξης των 129 εκατ. ευρώ ή 117 εκατ. ευρώ χωρίς την επίδραση των αποθεμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι η εταιρεία διαθέτει ένα ισχυρότατο management, ενώ παράλληλα «φημίζεται» για την υψηλή μερισματική της πολιτική, γεγονός το οποίο μετράει πάντα στην επενδυτική πολιτική των μεγάλων funds.
Μέτκα
Υψηλό ανεκτέλεστο έργων εκτός Ελλάδας
Μία από τις ελάχιστες ευχάριστες εκπλήξεις της προηγούμενης χρονιάς, η Μέτκα, παραμένει μεταξύ των κορυφαίων επιλογών των περισσότερων οίκων, λόγω της έντονης δραστηριότητας του ομίλου εκτός Ελλάδας και του υψηλού ανεκτέλεστου έργων που φθάνει τα 2,2 δισ. ευρώ όπως σημειώνει η National Securities η οποία δίνει τιμή-στόχο τα 14,70 ευρώ. Η χρηματιστηριακή αναμένει για την περίοδο 2010-2013 μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των αναπροσαρμοσμένων καθαρών κερδών ανά μετοχή της τάξης του 7%. Μοναδική «ένσταση» για μερίδα αναλυτών παραμένει το γεγονός ότι η μετοχή είχε υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα έναντι της αγοράς, γεγονός που περιορίζει κάπως τα περιθώρια περαιτέρω σημαντικής ανόδου.
Frigoglass
Ευοίωνες προβλέψεις για Ψύξη και Γυαλί
Αναφορικά με μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη της περασμένης χρονιάς, όχι μόνο σε εταιρικό αλλά και σε χρηματιστηριακό επίπεδο, τη Frigoglass, η Marfin Analysis ανεβάζει τον πήχυ για τη μετοχή στα 14,80 ευρώ από 12,80 ευρώ πριν, αναβάθμιση η οποία αποδίδεται στις υψηλότερες προβλέψεις για τα τμήματα ψύξης και γυαλιού αλλά και τη χαμηλότερη φορολογία. Για τη φετινή χρήση η χρηματιστηριακή αναμένει καθαρά κέρδη ύψους 32,6 εκατ. ευρώ, EBITDA 90,5 εκατ. και τζίρο της τάξης των 539 εκατ. ευρώ.
ΕΧΑΕ
Εν αναμονή των νέων ΑΜΚ
Μία ακόμη δύσκολη χρονιά αναμένεται για τον όμιλο λόγω του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Χ.Α., ωστόσο οι αναμενόμενες νέες μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να λειτουργήσουν προς όφελος της εισηγμένης. Η Euroxx ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 6,70 ευρώ από 6 ευρώ προηγουμένως αναμένοντας αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας από το επόμενο έτος, ενώ για φέτος αναμένει καθαρή κερδοφορία 24,8 εκατ. ευρώ (+16,9% από το 2010), EBITDA 37,9 εκατ. και έσοδα 62,9 εκατ. ευρώ.
Folli Follie
Ανάπτυξη μέσω... Κίνας
Η ολοένα αυξανόμενη έκθεση του ομίλου στην Κίνα η οποία θεωρείται ως η πλέον αναπτυσσόμενη αγορά στον κλάδο των ειδών πολυτελείας στον κόσμο εκτιμά η EFG Equities ότι θα στηρίξει την ανάπτυξη του ομίλου τα επόμενα χρόνια και δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή τα 16 ευρώ. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ομίλου σχεδιάζει το άνοιγμα 50 νέων καταστημάτων στην Κίνα μέχρι το 2012. Η χρηματιστηριακή βέβαια δεν παραγνωρίζει και τη σημασία που έχει ο τομέας των ταξιδιών για τον όμιλο, δεδομένων των ευνοϊκών προοπτικών που υπάρχουν για τη φετινή χρονιά στον ελληνικό τουρισμό.
Τέρνα Ενεργειακή
Ποντάρει στις ΗΠΑ
Σύσταση αγοράς διατηρεί για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής η Marfin Analysis η οποία βάζει τον πήχυ στα επίπεδα των 4,60 ευρώ, περιμένοντας σημαντικές εξελίξεις από τις δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό (κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες) αλλά και επιτάχυνση κάποιων εγχώριων projects.
Στον ενεργειακό κλάδο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, πλην από την πώληση του 30% της ΔΕΠΑ και η διάθεση ενός επιπλέον ποσοστού από το 35% που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια. Για τη μετοχή της τελευταίας η Alpha Finance δίνει τιμή-στόχο τα 8,3 ευρώ, ενώ οι αναλυτές περιμένουν σημαντική ενίσχυση των μεγεθών της εταιρείας, εφόσον η διοίκηση του ομίλου καταφέρει τελικά, όπως επιδιώκει, να περιορίσει σημαντικά το εργασιακό κόστος.
ΔΕΠΑ και ΕΛ.ΠΕ.
Κατασκευές
Αντιστάθμιση από διεθνή projects και επέκταση δραστηριοτήτων
Στον κατασκευαστικό κλάδο οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στους κορυφαίους εισηγμένους ομίλους οι οποίοι προσπαθούν με κινήσεις εκτός Ελλάδας, αλλά και με επέκταση των δραστηριοτήτων τους, να αντισταθμίσουν τις σημαντικές απώλειες από την καθίζηση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας και το «πάγωμα» των μεγάλων έργων υποδομής στη χώρα. Αναφορικά με την Ελλάκτωρ, εξαιτίας του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα η Euroxx βάζει τον πήχυ για τη μετοχή στα επίπεδα των 6 ευρώ, όπως άλλωστε και η Citigroup (η οποία διατηρεί τη σύσταση αγοράς), ενώ η Marfin Analysis δίνει τιμή-στόχο τα 5,30 ευρώ, ως αποτέλεσμα της απουσίας νέων projects, του «παγώματος» των έργων που σχετίζονται με τις παραχωρήσεις και της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους. Για τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα η Εθνική Χρηματιστηριακή αναμένει ανάκαμψη του τζίρου φέτος μέσω της ανάπτυξης των projects σε Ρόδο και Μεγαλόπολη, ενώ αναμένεται παράλληλα αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ και περαιτέρω συνεισφορά της Ηρων ΙΙ στα EBITDA της εισηγμένης. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 5,50 ευρώ.
Μετοχές
Τέλος για την J&P Αβαξ, η Proton δίνει σημαντικά περιθώρια ανόδου στη μετοχή (βάζοντας τον πήχυ στα 4,20 ευρώ) λόγω της αποτίμησης των έργων παραχώρησης, σημειώνοντας ωστόσο τον υψηλό δανεισμό σε μία περίοδο περιορισμένων χρηματοδοτήσεων και καθυστερήσεων στα νέα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Για το 2011 αναμένει έσοδα 741,5 εκατ., EBITDA 53,5 εκατ. και καθαρά κέρδη της τάξης των 9,4 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία