Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Συνωστισμός για χρυσές λίρες, μετά το κυπριακό κούρεμα. Τις αγοράζουν και φθαρμένες

Συνωστισμός στην Τράπεζα της Ελλάδος για αγορά χρυσών λιρών, καθώς όλο και περισσότεροι Ελληνες αναζητούν καταφύγιο στη σιγουριά του χρυσού, μετά το μπαράζ ανακοινώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους για «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Τα παραδοσιακά λοιπόν νομίσματα δεν μοιάζουν ασφαλή και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις αυξάνεται το ενδιαφέρον για αγορά χρυσού.

Η τιμή πώλησης από την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 317,15 ευρώ και η τιμή αγοράς 262,55 ευρώ. Η τιμή αυτή ισχύει για λίρες που έχουν κάποιο ελάττωμα (όπως είναι ζούληγμα ή γρατζούνισμα).
Αν όμως κάποιος ήθελε να αγοράσει λίρες αξίας άνω των 10.000 ευρώ, τότε η τιμή πώλησης από την Τράπεζα της Ελλάδος ανεβαίνει κατά περίπου 20 ευρώ το κομμάτι, δηλαδή στα 337 ευρώ. Και αυτό επειδή από ένα ποσό και πάνω η τιμή διαμορφώνεται από το dealing room της ΤτΕ, ανάλογα με την τιμή που διαμορφώνεται στη διεθνή αγορά για τον χρυσό.
Επίσης, ανεξάρτητα από το πόσα κομμάτια θα αγοράσει κάποιος, η ΤτΕ εισπράττει προμήθεια 5? με ελάχιστο τα 3 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης υπάρχουν 5 γκισέ στο ισόγειο της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση του κοινού. Και είναι απαραίτητη η προσκόμιση δικαιολογητικών.
Συγκεκριμένα, απαιτείται η επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πελάτη.
Σε περίπτωση συναλλαγής άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη. Για αγορά λιρών αξίας πάνω από 15.000 ευρώ, απαιτείται η προσκόμιση εκκαθαριστικού. Αν τώρα το εισόδημα που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό της εφορίας δεν δικαιολογεί το ποσό της αγοράς, η ΤτΕ ζητάει πρόσθετα δικαιολογητικά για να αποκλειστεί η περίπτωση για «ξέπλυμα».
ΠΗΓΗ: Ημερησία