Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Αλαλούμ με το κλείσιμο των φορολογικών εκκρεμοτήτων
Ασφυκτική πίεση ασκεί η εφορία σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις και φοροτεχνικούς προκειμένου μέσα σε ένα μήνα να έχουν κλείσει όλες τις φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και συγκεκριμένα να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων για να γλυτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Ωστόσο το κατ΄ επείγον της διαδικασίας, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα φέρει αλαλούμ στις εφορίες και στα λογιστικά γραφεία καθώς δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα μήνα - το Σεπτέμβριο - να υποβληθούν χωρίς ταλαιπωρία και το βασικότερο χωρίς λάθη τα εξής έντυπα της εφορίας: Δηλώσεις στοιχείων Ακινήτων (Ε9), συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, οριστικές δηλώσεις για τις αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών και εμπορικών επιχειρήσεων, καταστάσεις φορολογικής αναμόρφωσης και μία σειρά άλλα έντυπα.
Είναι προφανές ότι με βάση αυτά τα δεδομένα και με το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να ανατρέξουν πολλά χρόνια πίσω για να βρουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για εισοδήματα και δαπάνες παρελθουσών χρήσεων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος που έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών για είσπραξη εσόδων από τη συγκεκριμένη διαδικασία αν δεν δοθεί παράταση στην καταληκτική προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών όσοι υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 δεν θα έχουν καμία προσαύξηση φόρου και δεν θα πληρώσουν κανένα πρόστιμα. Ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά φορολογικές δηλώσεις για εισοδήματα μέχρι και το 2009 (οικονομικό έτος 2010).
Από τη δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εξαιρούνται όσοι δεν είχαν υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια δήλωση στοιχείων ακινήτων (το γνωστό Ε9) και υποθέσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Επίσης, η εφορία δεν θα δεχθεί δηλώσεις επαγγελματιών ή επιχειρήσεων που να δηλώνουν ζημιά.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν αφενός να κλείσει με τη διαδικασία αυτή μεγάλος αριθμός φορολογικών υποθέσεων και αφετέρου να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Όμως, η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν βοηθά τους φορολογούμενους στο να πληρώσουν φόρους αυτήν τη χρονική περίοδο τη στιγμή μάλιστα που δεν ανταποκρίθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στις φορολογικές του υποχρεώσεις όταν στην ελληνική οικονομία επικρατούσαν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και μεγάλες κερδοφορίες
ΠΗΓΗ: Ημερησία