Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εστιάτορες: Δεν πληρώνω- Δεν πληρώνω το ΦΠΑ
Με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο προειδοποιούν οι 121.500 επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, μικρά μπαρ και αναψυκτήρια αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το συντελεστή του ΦΠΑ από το 13 στο 23%.
Με ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) προτείνεται στα μέλη της να μην καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου και μάλιστα να μην εισπράττουν για λογαριασμό του κράτους το ΦΠΑ. Απόφαση η οποία θα υλοποιείται μέχρι το υπουργείο Οικονομικών να άρει το μέτρο της αύξησης του συντελεστή.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γ. Τσάκος μιλώντας στην «Ημερησία» τονίζει ότι "προχωρούμε σε στάση πληρωμών. Δε θα εισπράττουμε το ΦΠΑ" λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: "Τις τρεις προηγούμενες αυξήσεις μπορέσαμε και τις απορροφήσαμε. Τώρα πως θα το κάνουμε αυτό, αφού η αύξηση είναι 44%;" διερωτάται.
Στο ερώτημα με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει ο κ. Τσάκος σημειώνει ότι "αναζητούμε τρόπους. Μία λύση είναι", εξηγεί, "να μειώσουμε την τιμή του γεύματος, του καφέ, του ποτού, ανάλογα, με το είδος της επιχείρησης, σε τέτοιο ποσοστό ώστε με την επιβολή του νέου ΦΠΑ να μην αλλάξουν οι τελικές τιμές. Δηλαδή, ο καταναλωτής να πληρώνει όσο πλήρωνε και το κράτος βέβαια να μην εισπράξει τα αναμενόμενα έσοδα".
Βέβαια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, "θα υπάρξουν και κάποιοι που δε θα μπορέσουν να κάνουν αυτή τη μείωση. Επιχειρήσεις, για παράδειγμα, που βρίσκονται σε κατεξοχήν τουριστικά μέρη. Ωστόσο, πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση".
Πάντως, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Τσάκου, τα έσοδα του κράτους θα είναι ούτως ή άλλως μειωμένα: "Οι πωλήσεις μας έχουν πέσει 50% σε σχέση με πέρυσι. Οι φορολογούμενοι αναμένουν τις επόμενες μέρες νέες έκτακτες εισφορές και συνεπώς θα προχωρήσουν σε νέες περικοπές δαπανών και δη στις υπηρεσίες εστίασης".
Ο ίδιος βλέπει "βροχή" λουκέτων μετά και από αυτό το μέτρο: "Ο κλάδος μας έχει δεχτεί καίριο πλήγμα. Είμαστε 121.500 επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι 400.000. Θα κλείσουν εκατοντάδες καταστήματα οδηγώντας την ανεργία σε νέα υψηλά επίπεδα και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του δημοσίου των ασφαλιστικών ταμείων κλπ."
Ο κ. Τσάκος υπογραμμίζει ότι "σε περιόδους ύφεσης, όπως τώρα, τα ενδεικνυόμενα μέτρα είναι αναπτυξιακά και όχι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ύφεση".
Εξάλλου, η ΠΟΕΣΕ προχωρά και σε αποφάσεις για κλείσιμο των καταστημάτων της. Μάλιστα αν λάβει σχετική απόφαση ο Σύλλογος της Θεσσαλονίκης, τότε εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, μπαρ και αναψυκτήρια της συμπρωτεύουσας δε θα λειτουργήσουν τις μέρες της ΔΕΘ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία