Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πληρώστε ή... διαπόμπευση!
Ένα... κλικ πριν από τη δημοσιοποίηση προσωπικών τους στοιχείων στο Διαδίκτυο βρίσκονται περισσότεροι από 15.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ετοιμάζεται έως τις 15 Σεπτεμβρίου να αναρτήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr τις περιβόητες μαύρες λίστες, βγάζοντας στη φόρα από τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και το ονοματεπώνυμο του φορολογουμένου έως και τα ονόματα πατέρα και μητέρας όπως και το ποσό της οφειλής.
Ηδη η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, δρομολογώντας τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα απορεί γιατί δεν υπάρχουν εισροές εσόδων από τη δεξαμενή των 41 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ πιέζει ασφυκτικά.
Σε αυτό το φόντο και ενώ ήδη έχουν αποσταλεί σημειώματα στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη - δίνεται προθεσμία δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της ειδοποίησης - για να υπαχθούν σε ρύθμιση υπό την απειλή κατασχέσεων ή ακόμα και Αυτοφώρου (για όσους έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ), το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί και το όπλο της διαπόμπευσης.
Στην απόφαση Βενιζέλου περιγράφονται αναλυτικά η διαδικασία και όλα τα στοιχεία που θα δημοσιοποιούνται και ορίζεται ότι η μαύρη λίστα θα ανανεώνεται ανά τρίμηνο. Για να βγει κάποιος από τον κατάλογο που θα φέρει τον τίτλο «Δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο βάσει των διατάξεων του άρθρου 9 Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α)», πρέπει να ρυθμίσει ή να ξεπληρώσει τις οφειλές του - από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους δεν γλιτώνουν ούτε οι πεθαμένοι! Το όνομα θα δημοσιοποιείται, αλλά θα υπάρχει και η ένδειξη «κληρονόμοι» οι οποίοι θα είναι υπόχρεοι για την εξόφληση της οφειλής. Από τη λίστα θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν αναστολή πληρωμής με βάση απόφαση δικαστηρίου ή όσοι έχουν μπει σε ρύθμιση.
Αναλυτικά, από την απόφαση Βενιζέλου προκύπτουν:
Ποιοι θα μπουν στη λίστα
Οσοι έχουν ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, βεβαιωμένες, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, των οποίων η καταβολή καθυστερεί για διάστημα μεγαλύτερο του έτους.
< Ποια στοιχεία
θα δημοσιοποιούνται
Για φυσικά πρόσωπα θα καταγράφονται στον διαδικτυακό κατάλογο ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, βασική οφειλή (ΔΟΥ/ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις. Για τα νομικά πρόσωπα ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή (ΔΟΥ/ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
Ανήλικοι και πεθαμένοι
Ειδικά για τους ανηλίκους αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα, του ονόματος της μητέρας, η βασική οφειλή (ΔΟΥ/ΤΕΛΩΝΕΙΑ), τα συνεισπραττόμενα, το σύνολο του οφειλόμενου ποσού, καθώς και η ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις. Για τους ανηλίκους δεν θα αναγράφεται ο ΑΦΜ. Στις περιπτώσεις οφειλετών που έχουν αποβιώσει, τα στοιχεία του οφειλέτη παρατίθενται κανονικά, αλλά προστίθεται η ένδειξη «κληρονόμοι» πριν από το ονοματεπώνυμο των αποβιωσάντων.
ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους γλιτώνουν μόνο όσοι έχουν οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, για όσο διαρκεί η ρύθμιση και εφόσον είναι συνεπείς στην εξόφληση των δόσεών τους, και όσοι έχουν οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση.
Η φορολίστα θα επικαιροποιείται στο σύνολό της κάθε τρίμηνο. Αρση ή διόρθωση δημοσιοποίησης πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του οφειλέτη, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας για την παρακολούθηση τμήματος ή όλης της δημοσιοποιημένης οφειλής, αν εξοφλήσει ή μπει σε ρύθμιση ή αν εν τω μεταξύ προκύψει δικαστική απόφαση αναστολής πληρωμής.
Η πρώτη μαύρη λίστα θα αφορά τις επιχειρήσεις και θα ακολουθήσει αυτή των φυσικών προσώπων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν στις μαύρες λίστες ξεπερνούν τις 15.000.
Παράλληλα με τις λίστες το υπουργείο Οικονομικών εντός των ημερών αναμένεται να κάνει πράξη και τα πρώτα αυτόφωρα για χρέη προς το Δημόσιο ενώ αναμένεται και νέος κύκλος λουκέτων για ένα μήνα σε όσες επιχειρήσεις χρωστούν περισσότερα από 30.000 ευρώ. Ολα τα μέτρα επιστρατεύονται προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου μετά τις αστοχίες του προϋπολογισμού και τις πιέσεις της τρόικας.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα