Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Στο στόχαστρο 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου
Στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλετών έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος. Ήδη, τον προηγούμενο μήνα τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν πάνω από 3% (οι τελικές προβλέψεις αναφέρουν αύξηση 5,1%) γεγονός που οφείλεται και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 100 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 30 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν.
Τα ποσά καταβλήθηκαν από περίπου 6.000 οφειλέτες οι οποίοι έσπευσαν στην εφορία τον Αύγουστο μετά τις απειλές για κατασχέσεις αλλά και την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας που προβλέπεται από το νόμο για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ.
Ένα ακόμη μέτρο που εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα λειτουργήσει θετικά στην είσπραξη χρεών και στη συμμόρφωση των οφειλετών είναι η επικείμενη δημοσιοποίηση ονομάτων φυσικών και νομικών προσώπων. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημοσιοποιήσει έως το τέλος αυτής της εβδομάδας τα ονόματα όσων οφείλουν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ή συνολικά 37 δισ. ευρώ για χρονική περίοδο άνω του ενός έτους.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το τετράμηνο Μαΐου - Αυγούστου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 13.000 με 14.000 οφειλέτες του Δημοσίου.
Πάντως, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία των εσόδων μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω της αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων εισφορών και τέλους επιτηδεύματος.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έβαλε μπροστά τις μηχανές για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα σταλούν σε όλους όσοι δήλωσαν εφέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή διατηρούν επιχείρηση ή και διαθέτουν επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής άνω των 6 μέτρων, πισίνες κτλ.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες φορολογίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα όπως είναι για παράδειγμα το ΕΤΑΚ του 2009 και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011, στη ΓΓΠΣ κάνουν προσπάθεια να σταλούν τα εν λόγω εκκαθαριστικά μέχρι το τέλος του έτους. Πρόσθετα έσοδα αναμένονται το τελευταίο τετράμηνο και από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.
Μέχρι το τέλος του έτους στα Δημόσια ταμεία θα πρέπει να έχουν εισρεύσει 23,2 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που εμφανίζουν τα έσοδα το Οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου και να κλείσει ο εφετινός προϋπολογισμός χωρίς πρόσθετα ελλείμματα.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα