Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

«Αν αποτύχει η Ελλάδα, κινδυνεύει το ευρώ»
Με κεντρικό θέμα «Η πολιτική οικονομία στην Ευρωζώνη», τρεις καθηγητές -ο Β. Ράπανος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας (η ομιλία του στη σελ. 45), ο Γ. Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθώς και ο Γκ. Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος της Eurobank- σε ημερίδα που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής ανέλυσαν τα αίτια της κρίσης και τις επιπτώσεις της, αναζητώντας παράλληλα τις ενδεχόμενες διεξόδους στα δύσκαμπτα γρανάζια της Ευρωζώνης.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Είναι προφανές, είπε, ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση, ενώ για τη χώρα μας ανέδειξε σημαντικές και ανεκμετάλλευτες πηγές ανάπτυξης και άλλους τρόπους μείωσης του ελλείμματος. Ο «μήνας του μέλιτος» -όπου οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανακύκλωναν τα πλεονάσματα των τρεχουσών συναλλαγών των ώριμων οικονομιών του ευρωπαϊκού βορρά προς τις λιγότερο ώριμες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, χρηματοδοτώντας τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών τους με επιτόκια που δεν απειλούσαν με «έκρηξη» το ποσοστό του καθαρού εξωτερικού χρέους ως προς το ΑΕΠ- τελείωσε, είπε ο Γ. Στουρνάρας.
Αποτυχία
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα εποπτείας και ελέγχου της Ευρωζώνης απέτυχε να εντοπίσει έγκαιρα το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας». Και κατέληξε ότι «εάν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα ρεαλιστικό αλλά και ευέλικτο τρόπο, και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το μέλλον του ευρώ θα μπορούσε να είναι γεμάτο δυσάρεστες εκπλήξεις». Η Ελλάδα χάνει μια δεκαετία ανάπτυξης λόγω της δικής της κρίσης και βρίσκεται στο ξεκίνημα αναδιάρθρωσης της οικονομίας καθώς και αλλαγής κουλτούρας, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι αλλά ελέγξιμοι, ενώ η κατανομή του εισοδήματος θα αποτελέσει σημείο αιχμής τα επόμενα χρόνια.
Επιλογή
Το σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωζώνης έχουν αντιληφθεί ότι η διάλυσή της δεν αποτελεί επιλογή, επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης στην ομιλία του, καθώς δημιουργούνται τεράστια κόστη για το εξωτερικό εμπόριο, τη χρηματοδότηση, την πολιτική προοπτική και την ευημερία ολόκληρης της ηπείρου. Η Ευρωζώνη, στο συνολικό σχέδιο που επεξεργάζεται, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα και της διαδικασίας ενοποίησης με την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών στα πεδία της δημοσιονομικής πολικής και των πολιτικών επαύξησης της ανταγωνιστικότητας, ως απαραίτητων συμπληρωμάτων της κοινής νομισματικής πολιτικής. Αυτά ωφελούν την Ελλάδα, αφού επιβάλλει μακροπρόθεσμη πειθαρχία.
ΠΗΓΗ: Ημερησία