Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Το Ε9 «βραχυκύκλωσε» το Taxisnet


Η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 «βραχυκύκλωσε» το Taxisnet. Το σύστημα «κολλάει» διαρκώς, προκαλώντας προβλήματα και μεγάλη ταλαιπωρία σε φορολογούμενους και λογιστές - φοροτεχνικούς. Εκτός από την εφαρμογή του Ε9, οι φορολογούμενοι δεν μπορούσαν χθες να στείλουν ούτε τις περιοδικές δηλώσεις του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι λογιστές είναι ότι το σύστημα δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή του Ε9. Οι φοροτεχνικοί παραπονούνται ότι είναι υποχρεωμένοι να «μπαίνουν» πολλές φορές στην ηλεκτρονική εφαρμογή για να διορθώσουν το ίδιο ακίνητο, αφού το σύστημα τους «πετάει» έξω κατά τη διάρκεια της διόρθωσης, χωρίς μάλιστα να αποθηκεύει τα στοιχεία που έχουν διορθωθεί μέχρι τότε.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τώρα τους φορολογουμένους να μην υπερφορτώσουν το σύστημα υποβάλλοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ζήτησε, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, από τους φορολογούμενους, να υποβάλουν αρχικά μόνο τις δηλώσεις Ε9 για τα οικόπεδα και κτίσματα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή όσοι πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των αγροτεμαχίων καλούνται να το πράξουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
Οι φοροτεχνικοί ζητούν να δοθεί παράταση για την υποβολή του Ε9 και όπως δήλωσε στην «Η» ο οικονομολόγος φοροτεχνικός Απόστολος Αλωνιάτης «σήμερα δεν μπορούμε να στείλουμε ούτε Ε9, ούτε περιοδικές δηλώσεις ΦΜΥ αλλά ούτε και έντυπα στο ΣΕΠΕ (σ.σ. προσλήψεις, απολύσεις και γενικά έντυπα που αφορούν εργατικά θέματα).
Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους ιθύνοντες ότι αν δεν έχουμε εργαλεία δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Στα υπουργεία ξέρουν μόνο να βάζουν προθεσμίες και πρόστιμα αν τις παραβιάζουν, αλλά δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να δουλέψουμε, αφού τα συστήματά τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν».
ΠΗΓΗ: Ημερησία