Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόταση για το επίδομα θέρμανσης

Πρόταση για τη δραστική απλοποίηση του επιδόματος θέρμανσης, με καταβολή του αποκλειστικά σε όσους αγοράζουν πετρέλαιο για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας και έχουν εισόδημα ως 80.000 ευρώ ετησίως κατέθεσε χθες στον δημόσιο διάλογο ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μέτρου της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ΕΦΚ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

«Η εξίσωση των δύο φόρων απέδωσε στο μέτωπο της πάταξης της λαθρεμπορίας μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ο τρόπος όμως που εφαρμόστηκε ανοργάνωτα, πρόχειρα και καθυστερημένα, με πολύπλοκα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος προκάλεσε ζημιές στις εταιρείες και πολλοί καταναλωτές έμειναν χωρίς θέρμανση», δήλωσε το μέλος του ΣΕΕΠΕ και διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ Ιωάννης Αληγιζάκης, σε συνέντευξη Τύπου χθες, κατά την οποία παρουσιάστηκε και μελέτη του ΙΟΒΕ για το επίδομα θέρμανσης. Ο κ. Αληγιζάκης, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για το ότι έως σήμερα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα για το επίδομα θέρμανσης, πρόσθεσε ότι μέχρι να λειτουργήσει πλήρως το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια της χώρας, η όποια συζήτηση για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι πρόωρη.
Από τη μελέτη του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι η πώληση πετρελαίου θέρμανσης την προηγούμενη σεζόν μειώθηκε περίπου 70%, ένα μέρος όμως οφείλεται στην πάταξη του λαθρεμπορίου, καθώς οι πωλήσεις σε όγκο του ντίζελ κίνησης παρουσίασαν αύξηση 4,5% τους πρώτους μήνες του 2013 (και αναμένεται να κλείσει με +10%), τη στιγμή που η βενζίνη παρουσίασε πτώση κοντά στο 14%, ενώ το το 2011 και το 2012 οι πωλήσεις ντίζελ κίνησης είχαν μειωθεί 10,5% και 7,3%, αντίστοιχα. Η ύφεση και η σχετικά ήπια χειμερινή περίοδος 2012-2013 έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στην πτώση της ζήτησης.
Σωστή η εξίσωση
Τόσο ο ΣΕΕΠΕ όσο και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ιωάννης Κωστόπουλος, δικαιολόγησαν πλήρως την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να εξισώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Τόνισαν όμως ότι ήδη έχουν καθυστερήσει τα μέτρα για την απρόσκοπτη διάθεση του επιδόματος θέρμανσης, που πρέπει να δοθεί αποκλειστικά σε αυτούς που αγοράζουν πετρέλαιο, εφόσον πρόκειται για το μόνον καύσιμο που επιβαρύνθηκε με τόσο μεγάλη αύξηση φόρου. Ο ΣΕΕΠΕ εκτιμά ότι αν σήμερα ξεκινούσε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή θα κυμαινόταν στα 1,29-1,30 ευρώ/λίτρο.
Η μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες εξετάζει τέσσερα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης, με βασικό αυτό που ισχύει σήμερα και τρία ακόμα, εκ των οποίων τα δύο με διεύρυνση των κριτηρίων όσον αφορά τους δικαιούχους και το τελευταίο με μείωση του ΕΦΚ. Ως προτιμότερο αναδεικνύεται το τρίτο σενάριο, αυτό με μοναδικό κριτήριο το ετήσιο εισόδημα των 80.000 ευρώ, υπέρ του οποίου τάσσεται ο ΣΕΕΠΕ.
 ΠΗΓΗ: Ημερησία