Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Φόρος από 1,5 ευρώ έως 47,25 ευρώ το στρέμμα

Φόρο σε όλα τα αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο βάζει η κυβέρνηση από το 2014 με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Ο φόρος για τα αγροτεμάχια στα οποία δεν υπάρχει κατοικία θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα και θα φθάνει τα 47,25 ευρώ το στρέμμα. Υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχιο στο οποίο βρίσκεται κατοικία η οποία είναι μοναδική για την οικογένεια και η επιφάνειά της υπερβαίνει τα 150 τ.μ. ή είναι εξοχική ανεξαρτήτως επιφάνειας. Στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος θα ξεκινά από 7,5 ευρώ το στρέμμα και θα φθάνει μέχρι και τα 236,25 ευρώ το στρέμμα.
Τα μεγαλύτερα ποσά φόρου θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στα οποία υπάρχει εξοχική κατοικία και βρίσκονται σε ακριβές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.Ο ενιαίος φόρος θα επιβαρύνει όλους τους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, αφού μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο. Μάλιστα όσοι έχουν αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κύρια κατοικία άνω των 150 τ.μ. ή εξοχική ανεξαρτήτως επιφάνειας θα πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου για το αγροτεμάχιο, ενώ παράλληλα θα επιβαρυνθούν και με τον ενιαίο φόρο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 για τα κτίσματα ηλεκτροδοτούμενα ή μη.
Μύκονος
Σύμφωνα με παράδειγμα του υπουργείου, ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου στη Μύκονο επιφάνειας 7 στρεμμάτων στο οποίο υπάρχει κατοικία 200 τ.μ. θα πληρώσει φόρο 264,60 ευρώ για το αγροτεμάχιο και 1.092 ευρώ για την κατοικία, με το συνολικό ύψος του ενιαίου φόρου να ανέρχεται σε 1.356,60 ευρώ.
Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων στα αγροτεμάχια προβλέπει τα εξής:
1 Ο ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.).
2 Ο φόρος θα επιβάλλεται χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο.
3 Το ποσό του φόρου για τα αγροτεμάχια, βοσκοτόπους, δάση και λοιπές εκτάσεις θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα ή 0,0015 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, όπως η αρχική βασική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο, η θέση (ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή έκταση), η απόσταση από τη θάλασσα (μεγαλύτερη ή μικρότερη των 800 μέτρων) και το είδος της εδαφικής έκτασης. Ειδικότερα:
  • Ανάλογα με τη θέση προσδιορίζεται ο συντελεστής θέσης που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το αγροτεμάχιο.
  • Ανάλογα με τη χρήση του αγροτεμαχίου (μονοετής καλλιέργεια, δενδροκαλλιέργεια, ελαιοκαλλιέργεια κ.λπ.) προσδιορίζεται συντελεστής χρήσης 0,5 έως 2,5.
  • Ανάλογα με την απόσταση από τη θάλασσα ο συντελεστή ξεκινά από 1 για απόσταση μεγαλύτερη των 800 μέτρων και φθάνει το 3 για απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων.
  • Ανάλογα με την επιφάνεια του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται συντελεστής απομείωσης επιφάνειας 0,4 έως 1.
  • Αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, τότε εφαρμόζεται συντελεστής πρόσοψης ίσος με 1,2.
  • Ανάλογα με την ύπαρξη κατοικίας. Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του αγροτεμαχίου εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας ίσος με πέντε.
  • Αν η κατοικία είναι μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τ.μ., ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται.
4 Ο ενιαίος φόρος για τα αγροτεμάχια προκύπτει ως γινόμενο της επιφάνειας του αγροτεμαχίου σε τετραγωνικά μέτρα, του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, του συντελεστή απομείωσης επιφάνειας, του συντελεστή πρόσοψης και τους συντελεστή κατοικίας όπου αυτός εφαρμόζεται.
5 Για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπονται προσωρινές απαλλαγές σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του ενιαίου φόρου ενώ τα νομικά πρόσωπα τα οποία αδυνατούν, λόγω των συνθηκών, να αντεπεξέλθουν στη φορολογική τους υποχρέωση μπορούν να μεταθέσουν χρονικά την πληρωμή του φόρου.
Πάνω από 150 τ.μ.
Όσοι έχουν αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κύρια κατοικία άνω των 150 τ.μ. ή εξοχική ανεξαρτήτως επιφάνειας θα πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου για το αγροτεμάχιο, ενώ παράλληλα θα επιβαρυνθούν και με τον ενιαίο φόρο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 για τα κτίσματα ηλεκτροδοτούμενα ή μη. Για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπονται προσωρινές απαλλαγές σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του ενιαίου φόρου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία