Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Αποσύρει διάταξη που «χάριζε» 80% των προστίμων

Όπισθεν ολοταχώς αναγκάζεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, αποσύροντας άρον άρον διάταξη που κρίθηκε «χαριστική» από την τρόικα καθώς προέβλεπε διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων σε όσους φορολογουμένους - αφού πληροφορηθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου - προβούν σε τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση και καταβάλλουν τους οφειλόμενους φόρους.

Η διάταξη έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά το οποίο συζητείται στη Βουλή και συγκεκριμένα ορίζει ότι: παρέχεται κίνητρο στους φορολογουμένους πριν από την έκδοση των πράξεων επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις έχοντας λάβει γνώση των αποτελεσμάτων του ελέγχου, καταβάλλοντας μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις. Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι προβούν σε συμπληρωματική δήλωση, οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις ή πρόστιμα μειώνονται στο 1/5 για υποθέσεις οικονομικού έτους 2008 και παλαιότερα.
Η διάταξη αυτή θα αφορούσε μεταξύ άλλων και τους φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, καθώς οι υποθέσεις τους είναι προγενέστερες του οικονομικού έτους 2008.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν χθες ότι τη ρύθμιση είχαν εισηγηθεί τα κλιμάκια της τεχνικής βοήθειας που συνέβαλαν στην κατάρτιση των τελευταίων φορολογικών διατάξεων. Η ηγεσία της τρόικας όμως είχε διαφορετική άποψη και ζήτησε την άμεση απόσυρση της διάταξης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάταξη θα αποσυρθεί αύριο με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, στην οποία ενδεχομένως να περιληφθούν και οι αλλαγές στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και την εξόφληση των φόρων.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα